Ako vyčistiť umývačku riadu? Tipy a triky

Ako vyčistiť umývačku riadu

Umývate riad ručne, alebo máte doma umývačku riadu? Je jedno, ktorým spôsobom sa zbavíte špinavých tanierov a pohárov, jedna vec nás ale všetkých určite spája: voľba saponátu. Jedna z najznámejších a najpopulárnejších značiek saponátu, ktorú používali už aj naši starí rodičia, je značka Jar. Firma Rakona Rakovnik (vlastník značky Jar) výrobu domácich čistiacich prostriedkov začala v roku 1955. V roku 1991 zmenili vlastníka firmy, ale saponáty Jar stále vyrábajú. Zloženie saponátu niekoľkokrát zmenili, ale iba s cieľom nájsť ešte účinnejší spôsob  v odstraňovaní mastnoty a rôznych špín. Jar má skvelé odmasťovacie schopnosti, má bohatú a jemnú penu, a je šetrná k pokožke. Naozaj potrebujete k umývaniu riadu iba jednu kvapku, nakoľko jeho pena vydrží veľmi dlho. V porovnaní s ostatnými značkami Jar určite víťazí v cene, vo veľkosti balenia, v kvalite a účinnosti. V ponuke už nájdeme nielen produkty na ručné umývanie, ale aj prípravky do umývačky riadu.

Ako vyčistiť umývačku riadu?

Z umývačky sa šíri pach a umytý riad nežiari lesklou čistotou? Zdá sa vám, že vaša umývačka riadu už nefunguje tak ako by mala, už nezvláda špinavý riad perfektne očistiť? Umývačku riadu používame každodenne, a ako aj iné domáce prostriedky, treba ju občas vyčistiť. Ak si myslíte, že je už potrebná údržba, skontrolujte tieto časti umývačky:

  • Filtre
  • Vstrekovacie trysky
  • Odtok vody
  • Celé vnútro umývačky
  • Nádobu na soľ do umývačky

Dôležité je pravidelné čistenie filtra a odtoku, lebo zachytené jedlo spôsobuje pach, zvyšky jedla môžu filter a odtok upchať. A v najhoršom prípade môže voda zaplaviť aj celú kuchyňu. Dbajte aj na to,  čo vkladáte do umývačky riadu. Niektoré plastové dózy a fľaše nie sú vhodné na umývanie v umývačke, umývačku môžu poškodiť. Odporúčame aspoň raz za mesiac pustiť program s najvyššou teplotou bez riadu alebo pustiť automatický samočistiaci program, a potom nechať umývačku poriadne vyschnúť. Na dokonalé vyčistenie umývačky riadu používajte rôzne prostriedky, ktoré sú určené na tento cieľ. Skoro každý výrobca umývačiek riadu a saponátov má v ponuke chemické čistiace prostriedky na odstránenie zvyškov mastnôt, jedál a aj na odstránenie vodného kameňa. Používate radšej prírodné čistiace prostriedky? Aj domáce praktiky dobre fungujú. Ocot aj citrónová šťava odstráni vodný kameň a zároveň aj poriadne vydezinfikuje celú umývačku. Ocot dokonca uvoľňuje aj zvyšky tabliet a čistiacich prostriedkov v umývačke riadu. Nemáte radi vôňu sálajúcu z vašej umývačky riadu? Používajte osviežovače! Ale nezabúdajte na to, že osviežovače nenahradia pravidelné vyčistenie umývačky riadu!

Používajte tieto produkty značky Jar:

Umývacie prostriedky do umývačky riadu

Značka Jar vám ponúka široký rad produktov pre automatizované umývanie riadu. Ktorý prostriedok bude pre vás ten najlepší, podľa čoho si vybrať? Pred vyberaním produktu vám odporúčame, aby ste si prečítali návod na použitie vašej umývačky. V príručke je zvyčajne napísané,  aký prostriedok vám odporúča výrobca používať, či potrebujete používať zvlášť soľ alebo oplachovací prostriedok, či stačia napríklad iba kapsuly. Je voda vo vašej domácnosti tvrdšia? Vyberte si čistiaci prostriedok podľa toho, či obsahuje alebo neobsahuje zmäkčovadlo vody. V tomto prípade dbajte na to, aby ste používali gél na zmäkčenie vody. Samozrejme, tento prostriedok nenahrádza pravidelnú údržbu umývačky. Umývacie prostriedky do umývačky riadu od značky Jar sú každopádne jedny z najúčinnejších prostriedkov, a všetci si z nich vieme vybrať pre nás vhodné balenie. Do menšieho bytu stačí balenie s 27 alebo  s 36 kusmi tabletiek, do väčšieho domu, kde máme miesto aj na ich skladovanie, je dobré si kúpiť výhodné balenie so 70 alebo 84 kusmi kapsúl. Odporúčame si vybrať klasickú citrónovú vôňu, aby váš riad voňal sviežou vôňou.

Kombinácia najúčinnejších zložiek - Jar All in One

Kapsuly do umývačky riadu sú veľmi praktické. Nemusíte odmeriavať koľko mililitrov tekutého prostriedku musíte dať do umývačky, iba jednoducho vezmete kapsulu a vložíte ju do zásuvky pre kapsuly. Na trhu nájdete široký výber kapsúl do umývačky riadu. Ktorá bude pre vás tá najúčinnejšia? Ak ste zatiaľ umývačku doma nemali, a používate ju prvýkrát, odporúčame si kúpiť kapsuly Jar All in One. Tieto kapsuly obsahujú všetko, čo vaša umývačka potrebuje na to, aby vedela odstrániť aj zaschnutú mastnotu a zvyšky jedla. Obsahujú aj gélovú aj práškovú zložku, ľahko sa rozpúšťajú a nezanechávajú po sebe zvyšky. Ani rozbaliť ich nemusíte, obal kapsuly sa rozpustí vo vode. Čistiaci prášok efektívne odstraňuje všetky mastnoty a špiny, kým tekutá zložka dodá riadu lesk. Jar All in One tablety do umývačky riadu si môžete  kúpiť v menšom 24 kusovom balení, keby ste si chceli prípravok na začiatok len vyskúšať, ale aj vo väčšom, výhodnom 96 kusovom balení.

Jar Platinum s okamžitým účinkom

Stalo sa vám už niekedy, že ste nakoniec neuvarili jedlo, ktoré ste mali v pláne uvariť a to len kvôli tomu, že sa vám nechcelo po varení umývať a drhnúť použité kuchynské prostriedky?

Mastnotu a pripálené zvyšky jedla nie je jednoduché odstrániť z hrncov a plechov na pečenie, a mnohí si myslia, že príliš špinavý riad ani nesmú dávať do umývačky riadu, lebo sa môže umývačka poškodiť. Áno, zvyšky jedál môžu byť príčinou upchatia, alebo iných problémov umývačky, ale ak filter umývačky čistíme pravidelne , bez problémov môžeme nechať  aj tú„najšpinavšiu prácu“ na našu umývačku.

Varíte často a umývačka riadu je vaším verným pomocníkom v kuchyni?  Odporúčame vám zvoliť si kapsuly Jar Platinum, ktoré si  bez problémov poradia nielen s najodolnejšími nečistotami, ale vďaka ich zloženiu bude riad naozaj lesklý. Tieto kapsuly obsahujú aj potrebné množstvo soli, a tiež tekutý prostriedok na oplachovanie. Na tablety Jar Platinum do umývačky riadu sa môžete spoľahnúť v každom prípade. Používajte ich každodenne a môžete si uvariť všetko na čo len máte chuť!.

Je možné do umývačky riadu pridávať aj klasické saponáty?

Umývačky potrebujú na umývanie riadu tri látky: čistiaci prášok, soľ a tekuté leštidlo. Bez týchto látok zostanú taniere špinavé a fľakaté. Kapsuly do umývačky riadu bežne obsahujú buď všetky tieto tri látky, alebo iba soľ a čistiaci prášok. Tieto látky sa nerozpúšťajú naraz. Napríklad horúca voda rozpustí čistiaci prášok – čo je potrebné v prvej fáze umývania. Studená voda má na starosti oplachovanie a leštenie, čiže tekutý gél pre lesk sa rozpustí iba vtedy, ak sa k nej dostane studená voda. Saponáty majú dobrú odmasťujúcu funkciu, ale ich obsah sa rozpúšťa a aktivuje naraz, preto vám neodporúčame používať klasický saponát pri umývaní riadu automatickou umývačkou. V návode používania umývačky vždy nájdeme aj odporúčanie, aký typ tablety alebo kapsuly treba používať pri danom type prístroja. Ak chcete dosiahnuť najlepšiu účinnosť, kúpte si 3-in-1 kapsuly, značka Jar vám ponúka viaceré vône a balenia.

Zdravšia pokožka – existujú senzitívne umývacie prostriedky?

Každodenné umývanie riadu nemá dobrý vplyv na vaše ruky. Pokožku ruky vysuší a môže ju aj podráždiť. Pri častom umývaní riadu môžete dať krásnym, hladkým a dokonale nalakovaným nechtom zbohom! Vašu pokožku môžete ochrániť  používaním senzitívneho umývacieho prostriedku. Ten chráni pokožku aj pri každodennom ručnom umývaní riadu.

 Alebo ešte lepším nápadom je nechať umývačku riadu pracovať za vás. Vďaka nej sa vyhnete častému kontaktu s čistiacimi prostriedkami. A existujú senzitívne umývacie prostriedky aj do umývačky riadu? Nie, ale vlastne to ani nepotrebujeme. Ak umývame riad pomocou umývačky, naša pokožka sa do kontaktu s umývacím prostriedkom nedostane. Tablety a kapsuly do umývačky riadu sú vyvinuté tak, aby čo najrýchlejšie a najefektívnejšie rozpustili škvrny a odstránili mastnotu. Po dôkladnom opláchnutí a vysušení riadu vyberieme z umývačky suchý riad. Ak myslíte a aj žijete ekologicky, na trhu nájdete rôzne umývacie prostriedky  s prírodným zložením, ktoré môžete používať aj pri automatizovanom umývaní riadu. Pre tých, ktorí sú alergickí na rôzne zloženia čistiacich prostriedkov, je najlepším výberom umývať riad umývačkou. Myslite si, že máte  príliš malý byt na to, aby ste vlastnili umývačku riadu? Na trhu nájdete už celkom malé umývačky, s kapacitou až 6 sád riadu.

 

Umývačka riadu je skvelá pomôcka pre každého v kuchyni. A aby bola vaša umývačka riadu vždy rovnako aktívna a mala dlhú životnosť, treba sa o ňu pravidelne starať – určite sa vám za to odvďačí. Pravidelne kontrolujte filter a odtok, lebo práve tieto časti umývačky sa môžu najčastejšie zapchať. Ani s vodným kameňom sa umývačka nekamaráti, môže jej poškodiť dôležité časti. Na údržbu si môžete vybrať buď chemické čistiace prostriedky a odstraňovače, alebo si zvoliť prírodnú alternatívu v podobe octu a citrónovej šťavy. Ale na odstránenie skutočne silných tukov a mastnoty radšej použite chemické čističe. Najväčšie značky čistiacich prostriedkov do umývačky riadu – ako sú napríklad Finish a Somat – majú aj v rade produktov rôzne látky na údržbu prostriedkov.