Všetko o bielení zubov

Všetko o bielení zubov

Úsmev a krásne, biele zuby neoddeliteľne patria k príjemnému vzhľadu. Aj vy túžite po takom krásnom a žiarivo bielom úsmeve ako majú herci a herečky vo filmoch a reklamách?

Farba zubov závisí od niekoľkých faktorov. Na prvom mieste stojí genetika, veľa ľudí má pôvodne žltobiele zuby, no veľký vplyv zohrávajú aj vonkajšie faktory: fajčenie, konzumácia jedál a nápojov, ktoré zafarbujú zuby. Pred niekoľkými desiatkami rokov sme si bielenie zubov nevedeli ani len predstaviť, dnes je už bielenie zubov bežným procesom. Vaše zuby už nie sú žiarivo biele, alebo ste fajčiari/kávičkári - a vašu vášeň vidno už aj na vašom chrupe? Bielenie zubov je určené pre každú dospelú osobu, ktorá túži po krásnom úsmeve, a ktorá by chcela byť pri prezentácii sebaistejšia. Existujú rôzne spôsoby, od domáceho bielenia zubov až po ambulantnú alternatívu – v našom článku sa dozviete všetko o týchto možnostiach. Pravda je ale taká, že krása zubov sa začína ich zdravím.

Čo znamená bielenie zubov?

Bielenie zubov znamená prinavrátenie bielej farby chrupu rôznymi metódami. Bieliacu techniku môžeme deliť podľa spôsobu na mechanické a chemické, a tiež domáce a ambulantné bielenie zubov. Čo môže byť dôvodom sfarbenia, alebo zažltnutia zubov? Jedným z najčastejších dôvodov zažltnutia zubov je fajčenie. Cigareta, ale aj iné tabakové výrobky spôsobujú stmavnutie, sfarbenie zubov. Ak si neumývate zuby pravidelne, nepoužívate ďalšie prípravky na ústnu hygienu, ako napríklad zubnú niť, alebo medzizubné kefky, a nenavštevujete pravidelne vášho zubného lekára, nemôžete sa potom čudovať, že vaše zuby nie sú zdravé a ich farba je viac bledožltá, než biela. Rôzne nápoje ako sú alkoholické nápoje, červené víno, káva, kolové nápoje s vysokým obsahom farbív a cukru môžu spôsobiť sfarbenie zubov. Čas a starnutie je nezvratným faktorom. Ako aj celé naše telo, aj naše zuby starnú. Časom a opotrebúvaním zubov sa biela vrstva, tzv. sklovina stráca. Existujú lieky, ktorých vedľajšie účinky môžu spôsobiť zažltnutie zubov, napríklad antibiotiká, lieky na zníženie vysokého krvného tlaku. Ožarovanie a chemoterapia môže tiež poškodiť nielen farbu, ale aj zdravie zubov.

A naozaj môžu mať tieto rôzne metódy bielenia zubov reálny efekt na farbu zubov? Áno, samozrejme nečakajte extra biely výsledok, ale výsledok bude určite viditeľný. Domáce alternatívy sú menej finančne zaťažujúce, ako ambulantné, ale práve naopak, nie sú ani až tak efektívne.

Rôzne techniky bielenia zubov

Ak chcete mať viditeľný výsledok za pomerne krátky čas, nestrácajte čas domácimi alternatívami, navštívte svojho stomatológa alebo sa objednajte na dentálnu hygienu. Zubný lekár má k dispozícii také látky, ktoré by sme doma nemohli používať, kvôli tomu, že si vyžadujú profesionálny proces a určitý stupeň bezpečnosti. Pod pojmom hĺbkové bielenie zubov rozumieme zosvetlenie zubov pomocou rôznych bieliacich prípravkov. Najpopulárnejšou bieliacou látkou je peroxid, ktorý môže aplikovať výlučne stomatológ. Rýchlou metódou je tiež bielenie zubov LED svetlom. Nič iné nemusíte robiť, iba vydržať niekoľko minút s aplikátorom v ústach, a samozrejme je nevyhnutné dodržiavať pokyny lekára pre dlhodobú žiarivosť bielych zubov. Farba vydrží až 2-3 mesiace.

Viete, čo spôsobuje zmenu farby zubov?

Niekto má od prírody biele zuby, iní majú žltšie, bledšie zuby. Pre belšie zuby môže ale každý jeden z nás urobiť nejaké kroky. Základným rozhodujúcim faktorom farby chrupu je genetika. Ak máte pôvodne žltšie zuby, musíte sa s tým vyrovnať, lebo výraznú zmenu s nijakou metódou nedosiahnete.

Aké vonkajšie faktory majú vplyv na farby zubov?

  • Káva – Nevieme si predstaviť ráno bez kávy, pijeme ju vždy a všade, na rande, v práci, na formálnych stretnutiach. Káva totiž obsahuje triesloviny, ktoré môžu byť zodpovedné za zažltnutiu zubov.
  • Čaj – Čierne a zelené čaje obsahujú tiež kofeín a triesloviny, ktoré sa uvoľnia pri lúhovaní čaju.
  • Fajčenie – Fajčenie zvyšuje riziko rôznych ochorení, ohrozuje zuby aj ďasná, a spôsobuje zafarbenie zubov.
  • Penicilín – Lieky obsahujúce penicilín, ako napríklad antibiotiká, môžu spôsobiť zažltnutie zubov. Ak užívate podobné lieky, a zbadáte vedľajšie účinky, konzultujte ich s vašim lekárom.
  • Obezita – Zafarbenie zubov môže súvisieť aj s prítomnosťou jednoduchých sacharidov v ústach -  v ústach ľudí, ktorí konzumujú príliš veľa sacharidov, ktoré sú zodpovedné aj za obezitu.
  • Jedlá, ktoré farbia zuby – Silne korenisté jedlá môžu tiež zafarbiť zubnú sklovinu. Radi konzumujete indické jedlá, s paradajkovou alebo s kari omáčkou? Ak chcete mať biele zuby, vyhnite sa týmto potravinám. Intenzívny farbiaci vplyv má aj bobuľové ovocie, ako malina, čučoriedka. Nápoje s umelými farbivami tiež môžu zapríčiniť sfarbenie zubov.
  • Červené víno – Víno obsahuje množstvo kyselín, ktoré môžu poškodiť sklovinu zubov. Vedeli ste, že po vypití červeného vína by ste si nemali umyť zuby aspoň 30 minút? Lebo zubná kefka môže poškodiť zmäknutú sklovinu, a tým pádom na vašom chrupe napáchate väčšie zlo ako dobro.

Mýty o bielení zubov

Na internete môžete nájsť veľa tvrdení o rôznych technikách bielenia zubov – mnoho pravdivých, ale aj veľa nezmyselných.

Bielenie zubov poškodzuje sklovinu

Bielenie zubov má určité riziká, a medzi ne patrí aj poškodenie skloviny zubov. Ale toto sa môže stať iba v takom prípade, ak bielenie zubov necháme na neprofesionálov. Zákon striedmosti platí tiež, ani pri domácom bielení zubov nesmiete používať príliš často bieliace prípravky.

Ak ste začali bielením zubov, musíte v tom pokračovať pravidelne, lebo farbu zubov pomaly strácate.

Stav zubov určite nebude horší, ako pôvodne bol, keď ste procedúru začali. Nebojte sa, ak ste bielenie zubov raz vyskúšali, nebudete musieť pokračovať v bielení zubov do konca života.

Farbu zubov dedíme

Pravdou je, že má genetika veľký vplyv na farbu zubov, ale vonkajšie faktory, ako fajčenie, pitie kávy, farbu zubov ovplyvňujú oveľa viac.

Dôkladné umývanie zubov je veľmi dôležité.

Ústna hygiena je dôležitá, aby sme mali krásne a zdravé zuby, ale na vybielenie zubov nestačí iba umývanie zubov. Ak chcete belšie zuby, ale nechcete vyskúšať iné metódy, zvoľte špecifické zubné pasty, ako zubná pasta Colgate alebo Blend-a-med, ktoré môžu zachrániť farbu vašich zubov.

Domáce triky sú zdravšie, ako profesionálne výrobky.

Toto tvrdenie nie je pravdivé. S domácimi prípravkami  si takisto môžete zničiť sklovinu zubov. Napríklad, ak používate príliš často sódu bikarbónu na bielenie zubov, si ľahko a rýchlo môžete poškodiť zuby.

Domáce bielenie zubov

Ak nechcete ísť k zubárovi na bielenie zubov, môžete si vyskúšať niekoľko domácich alternatív. Na domáce bielenie zubov môžete použiť sódu bikarbónu, soľ alebo rôzne zubné pasty s obsahom čierneho uhlia a iných bieliacich látok. Môžete si vyskúšať aj pastu alebo bieliaci gél na bielenie zubov s obsahom peroxidu, ale v tomto prípade vám odporúčame zvýšenú opatrnosť. Tvarovateľné bieliace pásiky môžete úplne prispôsobiť vašim požiadavkám. Jedným z najjednoduchších a najpohodlnejších spôsobov bielenia zubov je používanie bieliaceho pera.

Predtým, ako začnete s bielením zubov, presvedčte sa, že nemáte žiadny kaz, a dajte si zubárom odstrániť zubný kameň. Ak nie ste si istí, že je pre vás zvolená metóda úplne bezpečná, opýtajte sa vášho zubného lekára. Stomatológovia vedia, ktoré sú bezpečné prípravky na domáce použitie, a tiež vám dajú dobré rady, aby ste mali dlho krásne a biele zuby. Nezabudnite ani na to, že môže bielenie zubov zvýšiť  aj citlivosť zubov, čo vám môže spôsobiť nepríjemné chvíle pri konzumácii príliš horúcich alebo studených jedál a nápojov. Dávajte pozor aj na to, čo jedávate po bielení zubov, lebo to môže ovplyvniť aj dĺžku efektu bieliaceho prípravku. Korenisté jedlá, nápoje s umelými farbivami, káva, tabakové výrobky môžu zmeniť farbu zubov.

Komu nie je odporúčané bieliť si zuby? Ak máte mnoho plomb, môže sa vám stať, že efekt bielenia nebude rovnomerný. Procedúry môžu byť nebezpečné pre ľudí s parodontózou, im bielenie zubov vôbec neodporúčame. Pre silných fajčiarov je bielenie zubov zbytočné, lebo nebudú mať kvôli tabaku žiarivo biele zuby nikdy.

 

Už dávno túžite po žiarivo bielom, krásnom úsmeve? V dnešnej dobe už máte mnoho možností, aby ste si splnili sen. Bieliace praktiká sú čoraz jednoduchšie, na trhu nájdete už niekoľko prípravkov, ktoré môžete bezpečne používať aj doma. Síce sú domáce alternatívy na bielenie zubov menej efektívne ako profesionálne metódy, ale sú oveľa lacnejšie. Chcete, aby boli vaše zuby viditeľne belšie už po prvej procedúre? Navštívte dentálnu hygieničku, alebo stomatológa, ktorý vám môže ponúknuť ambulantné riešenia. Bielenie LED svetlom, alebo hĺbkové bielenie zubov s rôznymi chemickými prípravkami docieli rýchly a viditeľný výsledok.