Prírodné šampóny na vlasy – výhody a nevýhody

Prírodné šampóny na vlasy

Viete, prečo používali naši starí rodičia žihľavový šampón? Nie kvôli tomu, že by vtedy ešte nebol taký široký rad produktov. Vedeli, že má žihľava veľmi priaznivé účinky na vlasy, posilňuje ich, chráni ich pred vypadávaním, a v prípade , že vás trápia mastné vlasy, je žihlavový šampón účinným pomocníkom. Táto bylinka je iba jedna z viacerých fantastických prírodných látok, ktoré chránia a ošetrujú vlasy a pokožku hlavy. V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí  vracia k prírodným produktom, a čoraz viac ľudí  hľadá na vlasy prírodné šampóny a produkty. Prečo sú tieto šampóny dobré? Čo obsahujú, aké výhody majú a majú tieto produkty aj nejaké negatíva? Dozviete sa z nášho článku.

Zloženie prírodných šampónov na vlasy

Prírodné šampóny na vlasy neobsahujú chemikálie. Čo to znamená a prečo je to výhoda? Chemikálie sú naozaj to najhoršie zlo, ktoré by naša kozmetika nemala obsahovať? Nie, šampóny nie sú čertove výrobky , ale aj napriek tomu musíme byť pri ich výbere oveľa opatrnejší. Nakoľko sú vytvorené na chemickej báze, a obsahujú umelé látky, vo veľkom množstve, môžu na naše vlasy pôsobiť škodlivo a môžu dráždiť aj našu pokožku hlavy. Ľahko môžu vyvolať aj alergickú reakciu, čo sa vám určite nestane v prípade prírodných šampónov. Samozrejme, treba si pri výbere dávať pozor, ak ste na nejakú bylinku, ktorú prírodný šampón obsahuje, alergický, chemikálií sa báť nemusíte, tie v prírodných šampónoch nenájdete. Klasické šampóny obsahujú silikóny, sulfáty a tiež parabény. Sulfáty fungujú ako rozpúšťadlá, majú odmasťujúci účinok, sú zodpovedné za penivosť šampónov, a môžu spôsobiť vysušenie vlasov. Parabény sú vlastne konzervačné látky, sú to silné alergény, preto sa je im lepšie vyhnúť. Silikóny dodávajú vlasom objem, vďaka nim sú jemné. Ale tieto látky môžu tiež vyvolať alergickú reakciu, a spôsobujú aj mastenie vlasov a pokožky. Tieto chemické látky určite nenájdete v prírodných šampónoch. Obsahujú iba prírodné a bio látky, ako napríklad prírodné bambucké alebo kokosové maslo, výťažky z rôznych byliniek, rastlín a ďalších látok, ktoré obsahujú vitamíny, ako napr. med.

Prírodné šampóny a problematické vlasy

Pri výbere vhodného prírodného šampónu je veľmi dôležité poznať typ vlasov. Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych šampónov, ktoré sú zväčša kategorizované podľa typu vlasov: pre mastné vlasy, pre jemné alebo suché vlasy, pre normálny typ vlasov, proti lupinám a tiež proti vypadávaniu vlasov. Opýtajte sa svojej kaderníčky, ak svoj typ vlasov neviete sami presne určiť. Ak už viete, ktorá kategória je pre vás vhodná, tak ste už urobili prvý krok na odstránenie problému.

Suché vlasy – Máte suché vlasy bez lesku, objemu a života a končeky vlasov sa vám lámu a sú rozštiepené? Máte pocit, že vaše vlasy vyzerajú ako kopa sena? Vaše vlasy potrebujú súrne hydratáciu, aby boli znova hebké, jemné a krásne. Môže vám pomôcť prírodný šampón na báze kokosového oleja, skvelé účinky má tiež jojobový, argánový alebo macadamový olej. Aj ružový olej a ružová voda vám hydratuje vlasy, a dodáva im aj príjemnú vôňu. Ak si to vaše vlasy vyžadujú, používajte aj jemný, ošetrujúci prírodný kondicionér, alebo vyskúšajte prírodné masky na vlasy. Samozrejme, nečakajte nikdy okamžitý výsledok, vlasy potrebujú niekoľko týždňov, kým si na nový šampón zvyknú. Ak radi experimentujete, môžete si umývať vlasy tou najprírodnejšou cestou: iba  čistou vodou.

Lupiny – Skoro každého dospelého človeka, mužov aj ženy v rovnakej miere aspoň raz v živote potrápia lupiny. Lupiny vnikajú nadmerným odlupovaním kožných buniek na hlave. Najmiernejší typ lupín môžete rozoznať podľa ich sivo-bielej farby, sú suché, a padajú na plecia, hlavne pri česaní sa. Mastné lupiny sú trošku nepríjemnejšie, v tomto prípade môže dochádzať aj k svrbeniu pokožky hlavy. Dôvodom vzniku lupín môže byť nevyhovujúca hygiena vlasov, ale aj nevhodný šampón môže byť ich príčinou. Prírodný šampón proti lupinám zvyšuje obranyschopnosť pokožky hlavy, a upokojuje pokožku. Môžete si vybrať prírodné šampóny so žihľavou, alebo s výťažkami ďalších extraktov bylín s protizápalovým a upokojujúcim účinkom, ako napríklad nechtík lekársky, rozmarín, čajovník (tea tree). Ak máte chronické príznaky, alebo sa príznaky zhoršia, a vaša pokožka hlavy je podráždená, odporúčame kontaktovať svojho dermatológa.

Mastné vlasy – Trápia vás mastné vlasy? Nie ste v tom sami. Je veľmi nepríjemné, ak vlasy hneď po ich umytí nemajú taký krásny vzhľad, ale lesknú sa od priveľa kožného mazu. Neradi chodíme ani do spoločnosti, ak máme „mastné problémy“, lebo spľasnuté vlasy vyzerajú tak, akoby sme si ich už niekoľko týždňov neumyli. Čo je dôvodom problému? Narušená rovnováha tvorby mazu. Nie je to úplne pravidlo, ale ak máte mastnú pleť, aj vaše vlasy môžu byť mastného typu. Prírodné šampóny na mastné vlasy majú účinky, ktoré prečistia a upokojujú pokožku. Vyberte si brezový šampón, alebo šampón s čajovníkom, aj výťažky z orechov pôsobia vynikajúco na mastné vlasy. Mäta prieporná, rozmarín a medovka lekárska regenerujú pokožku a pomáhajú jej v regulovaní tvorby kožného mazu. Nechtík lekársky svojim upokojujúcim účinkom uvoľní vašu pokožku, a tým zabráni aj tvorbe lupín. Je iba mýtusom to, že čím častejšie si budete vlasy umývať, tým viac sa vám budú mastiť. Umývajte si vlasy pravidelne podľa potreby, ale dávajte pozor na to, aby ste používali iba kvalitný prírodný šampón. Lacné šampóny, plné silikónu môžu zhoršiť situáciu.

Prírodné šampóny pre deti – Pokožka tela našich najmenších je veľmi citlivá, takisto je to aj s pokožkou hlavy detí. Ak hľadáte organické výrobky pre svojho drobčeka, nemali by ste vynechať ani prírodný šampón. Jemné vlásky malých detí sa síce nemastia a netrápia ich ani suché vlásky, ale veľký pozor musíme dávať na to, aby ich pokožka hlavy nebola podráždená. Chemické zloženie klasických šampónov môže vyvolať alergiu, preto si v každom prípade zvoľte radšej prírodný šampón pre deti. Čo by mal obsahovať šampón pre malých? Bio kokosové alebo bambucké maslo má zjemňujúci účinok, harmanček a nechtík lekársky upokojujúci účinok. Radi vám dáme jeden tip: zvoľte si prírodný šampón pre deti s uvoľňujúcim levanduľovým olejom, aby sa vašim drobčekom v noci krásne spinkalo a snívalo.

Jemné a tenké vlasy – Ak máte príliš tenké a jemné vlasy a nadarmo si upravíte účes, bez obrovského množstva chemických kozmetických produktov aj tak hneď spľasnú. Je to veľmi nepríjemné a veľa ľudí si myslí, že sa s tým nič nedá urobiť. Ale pomocou vhodného šampónu, kondicionéru a masky na vlasy si môžete posilniť štruktúru vlasov. Čo potrebujú vaše jemné vlasy? Množstvo vitamínov a prírodné látky, ktoré posilnia vlasy, dodajú im objem a chránia ich. Naozaj existuje aj prírodné riešenie? Áno, aloe vera obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, a napríklad lipový kvet im dodá objem. Ak sú vaše vlasy suché, na vlasy hľadajte prírodné šampóny s medom. Vedeli ste, že aj pivo má dobrý účinok na tenké vlasy? Vyrobte si domácu posilňujúcu masku z piva a medu, na internete môžete nájsť skutočne veľa receptov.

Citlivá pokožka hlavy – Často vás po umytí vlasov svrbí pokožka hlavy? Možno je to alergická reakcia na šampón. Ak je vaša pokožka citlivá, nebude výnimkou asi ani pokožka hlavy. Alergici, a tí, ktorí majú príliš citlivú pleť, vedia, že chemické účinky v bežných šampónoch a sprchových géloch môžu spôsobiť naozaj nepríjemné vyrážky na koži. Pre nich môžu byť prírodné šampóny dobrým riešením. Tieto produkty neobsahujú žiadne chemické látky, sú bez parabénov, silikónu, a obsahujú len tie najkvalitnejšie zložky. Citlivá pokožka si vyžaduje extra starostlivosť, preto si vždy skontrolujte zloženie produktu. Citlivá pokožka hlavy bude potrebovať dostatočnú hydratáciu, tiež upokojujúce výťažky ako napríklad nechtík. Dbajte aj na to, aby ste sa vyhli vonným a esenciálnym látkam. Jemné, krémové prírodné šampóny ošetrujú pokožku, zabránia podráždeniu a vy konečne  môžete zabudnúť na svrbennie.

Prírodné šampóny sú šetrné aj k prírode?

Asi sa v tom zhodneme, že je v dnešnej dobe celkom veľkým trendom byť ekologický, a kupovať si eko výrobky. Vítame tieto aktivity, lebo je už naozaj načase, aby sme sa k prírode správali slušnejšie. Asi si už začíname uvedomovať, že ak niečo neurobíme, naša Zem bude zaplavená odpadkami a naše vody sa kvôli chemickým látkam, ktoré denne púšťame dole odtokom stanú toxickými.. Naše kozmetické výrobky môžeme jednoducho vymeniť za prírodné, a nie sú výnimkou ani šampóny. Prírodné šampóny šetrné k prírode obsahujú iba bio ingrediencie, zo spoľahlivého miesta pôvodu, a to znamená, že nikto nebol a nič nebolo zneužívané na to, aby sa produkt vyrábal. Na týchto produktoch môžete nájsť rôzne označenia a vyznamenania, ktoré nám oznamujú, aké výhody majú na naše životné prostredie. Tieto produkty sa netestujú na zvieratách, sú vyrábané bez palmového oleja, a zväčša sú aj vegánske. Spočítali ste už niekedy, približne koľko flakónov kozmetiky mesačne a ročne vyhodíte do koša,? Je to veľmi veľa zbytočného plastu – odpadu. Ak chcete urobiť niečo navyše pre vaše životné prostredie, nakupujte bez obalu. Alebo ak na to nemáte možnosť, aspoň hľadajte výrobky, ktorých obaly môžete vrátiť a znova použiť.

Prírodné šampóny na vlasy sú vhodné pre všetkých. Neobsahujú žiadne chemické látky, ako sú parabény, sulfáty a silikóny. Obsahujú iba kvalitné prírodné látky, ktoré vám určite nespôsobia alergiu. Tieto produkty a zložky nielen ošetrujú vlasy a pokožku hlavy, ale podporujú aj rast vlasov, a dodávajú im zdravý vzhľad a lesk. Nie sú vytvorené iba pre ľudí s normálnym typom vlasov, na trhu nájdete aj prírodné šampóny na mastné, suché aj jemné - tenké vlasy, a tiež výrobky pre deti. Vyskúšajte si ich - určite nebudete sklamaní!