Symboly prania – všetko, čo treba vedieť o ich významoch

Symboly prania – všetko, čo treba vedieť o ich významoch 

Na etiketách oblečenia alebo bytového textilu ste si už určite všimli rôzne symboly, niektoré možno aj viete rozpoznávať. Je to jednoduchá smernica, ako zaobchádzať s látkou: aký prací program by sme mali zvoliť, alebo aká je odporúčaná maximálna teplota vody. Slúžia na to, aby sme vedeli rýchlo zistiť, akú starostlivosť potrebuje daný kúsok textilu, aby si čo najďalej udržal farbu či tvar.

 

Aj vy ich odstránite hneď ako donesiete domov nové šaty, košeľu či tričko? Predtým ako etiketu vystrihnete a vyhodíte, nezabudnite si ju dôkladne preštudovať. Ak ste už trošku skúsenejší vo svete prania rôznych typov textílií, možno tie pracie symboly už ani nepotrebujete vidieť, stačí sa vám iba pozrieť na látku, alebo sa jej iba jednoducho dotknúť  a hneď viete, aký prací program si zvoliť. Ale nehody sa stávajú aj tým najskúsenejším, preto odporúčame radšej si vždy skontrolovať symboly na etikete. V našom článku vám vysvetlíme čo znamenajú jednotlivé znaky, a povieme vám aj to, prečo sa oplatí dodržiavať tieto pokyny určené výrobcom textilu.

 

Základné piktogramy na údržbu oblečenia

Symboly prania delíme do piatich hlavných kategórií, tie sú:

  • Pranie – piktogram vanička
  • Sušenie – symbol štvorec
  • Žehlenie – piktogram žehlička
  • Bielenie – symbol trojuholník
  • Profesionálne čistenie – symbol kruh (tento symbol informuje hlavne o možnosti čistenia látky v čistiarni)

 

Základné znaky vie určite každý rýchlo rozpoznať. Ale viete čo znamená dvakrát podčiarknutá vanička, alebo štvorec s vodorovnou čiarou vo vnútri? Poďme na to!

 

Pracie symboly

Zakúpili ste si nové letné šaty alebo bavlnený pulóver, a neviete, pri akej teplote ich môžete prať? Žiadny problém, pozrite si pracie symboly a spoľahnite sa na ne.

Základným symbolom prania je vanička, teda nádoba s vodou. Má viaceré varianty: vanička s číslom, bez čísla, s rukou vo vode, prečiarknutá alebo podčiarknutá vanička. Znamenajú to, či môžeme prať daný kúsok oblečenia v práčke, ak áno, tak pri akej teplote, a takisto informujú aj o tom, či treba oblečenie prať šetrne, alebo ho dokonca vôbec nežmýkať. Vysvetlíme si ich po jednom.

  • Vanička s vodou bez čísla – Oblečenie alebo textil môžeme prať v práčke bežným pracím programom.
  • Vanička s číslom vo vnútri – Číslo vo vnútri symbolu nám odkazuje, pri akej maximálnej teplote môžeme prať odev bez toho, aby sme látku poškodili.
  • Prečiarknutá vanička – Tento piktogram znamená, že sa oblečenie neodporúča prať v práčke.
  • Podčiarknutá vanička – Jedno podčiarknutie znamená, že s látkou treba zaobchádzať šetrne: treba si zvoliť šetrný prací program. V tomto prípade si vždy zvoľte nízku teplotu vody a znížte rýchlosť žmýkania.
  • Dvakrát podčiarknutá vanička – Tento symbol znamená šetrné pranie bez odstreďovania. Odev alebo bytový textil sa odporúča žmýkať iba ručne a je potrebné zredukovať množstvo bielizne v práčke.
  • Vanička s rukou vo vode – Bytovú textíliu alebo bielizeň môžeme prať výlučne ručne.

 

Štvorec je symbolom sušenia

Správna starostlivosť o bielizeň začína už pri prvom praní, ale ani to nie je jedno, ako ju sušíme. Sušičku používa čoraz viac domácností, pretože sušenie oblečenia sušičkou je rýchle, praktické a šetrí veľa miesta. Niektoré látky sú ale príliš jemné a citlivé na sušenie v sušičke. Aby sa náš obľúbený pulóver z pravej vlny nezmenšil o niekoľko čísel, odporúčame dodržiavať usmernenie podľa piktogramov sušenia.

  • Štvorec, alebo štvorec s kruhom – Obidva symboly znamenajú, že môžeme odev sušiť v sušičke. Kruh znamená bubnovú sušičku.
  • Prečiarknutý štvorec – Bielizeň nesmieme sušiť v sušičke.
  • Štvorec s čiernymi bodkami vo vnútri – Bodkami sa označuje teplota vzduchu pri sušení. Jednou bodkou sa označuje najšetrnejší program. Ak vidíme dve bodky, môžeme zvoliť bežný program.
  • Štvorec s čiarkou vo vnútri – Vodorovná čiara nám odkazuje, že textíliu treba sušiť položenú na rovnú plochu, nesmie sa zavesiť na šnúru.
  • Štvorec s tromi čiarkami – Zvislé čiarky vo vnútri štvorca znamenajú, že oblečenie môžete bezpečne sušiť zavesené na šnúre.

Piktogram žehlička

Štylizovaná žehlička nám ukazuje, akým spôsobom treba oblečenie žehliť , aby sa nám nestalo, že látku poškodíme alebo spálime. Jemné a najháklivejšie látky sa často neodporúčajú žehliť. Rozdiel môže byť aj v tom , či môžeme alebo nemôžeme žehliť oblečenie parou.

  • Žehlička – Symbol nám ukazuje, či odev alebo bytový textil môžeme žehliť štandardným spôsobom.
  • Prečiarknutá žehlička – Preškrtnutá žehlička znamená, že sa odev nesmie žehliť.
  • Žehlička s bodkami vo vnútri – Čierne bodky symbolizujú maximálnu povolenú teplotu žehlenia. Jedna bodka znamená nízku teplotu, takisto, ako je to označené aj na samotnej žehličke. Dve bodky znamenajú stredne vysokú teplotu, a tri bodky nám signalizujú, že môžeme bielizeň žehliť pri maximálnej možnej teplote.
  • Dve čiarky na spodnej časti žehličky – Tieto dve čiarky označujú to, že parné žehlenie je povolené. Ak sú tieto čiarky preškrtnuté, nesmieme používať paru pri žehlení.

 

Trojuholník symbolizuje bielenie

Aj vy ste radi, keď sú vaše obľúbené šaty žiarivo biele? Biele kúsky oblečenia ale časom stratia svoju belosť, zažltnú alebo zošednú. Aby sme tomu predišli, mnohí z nás používajú bieliace prostriedky. Vedeli ste ale, že týmito prostriedkami môžete poškodiť textíliu? Vždy si pozrite štítok na oblečení a skontrolujte piktogramy ohľadom bielenia predtým ako začnete s  bielením odevu.

  • Trojuholník – Odev môžeme bieliť. Niekedy vo vnútri trojuholníka je napísané aj „cl“, to znamená, že bielenie chlórom je povolené.
  • Trojuholník s dvomi čiarkami vo vnútri – Bielenie je povolené iným spôsobom ako chlórovým bielením.
  • Prečiarknutý trojuholník – Bielenie textílie je zakázané.

 

Profesionálne čistenie sa označuje kruhom

Symbol kruhu ste si už určite na štítku vášho oblečenia niekedy predtým všimli , pokyny označené týmto piktogramom sú určené hlavne pre profesionálne čistiarne. Niektoré kúsky v našom šatníku, ako napríklad obleky, si vyžadujú špeciálne chemické čistenie, ale spôsob čistenia aj v tomto prípade môže byť rozličný. Písmená vo vnútri označujú povolené čistiace prostriedky. Čiarka pod kruhom upozorňuje na šetrné zaobchádzanie, napr., že si treba zvoliť nižšiu teplotu čistenia.

  • Prázdny kruh alebo kruh s písmenom A – Tieto symboly označujú, že textíliu môžeme čistiť všetkými spôsobmi chemického čistenia.
  • Prečiarknutý kruh – Oblečenie sa nesmie čistiť žiadnym spôsobom profesionálneho čistenia.
  • Kruh s písmenom F – Ide o háklivý materiál, ktorý si vyžaduje šetrné zaobchádzanie. Pri čistení sa môžu používať iba prostriedky s uhľovodíkmi a trifluórtrichlóretanom.
  • Kruh s písmenom P – Textíliu môžeme čistiť pomocou prostriedku s perchlórethylénom, a tiež s tými prostriedkami, ktoré sú povolené pri označení s písmenom F.
  • Kruh s písmenom W – Špeciálne mokré čistenie je dovolené.

 

Prečo sa oplatí dodržať pokyny výrobcov odevu a textílií?

Etiketu nového oblečenia sme zvyknutí rýchlo odstrániť, ale predtým, ako to urobíme, pozorne si preštudujme, čo všetko je tam nakreslené a napísané. Tieto všeobecne známe symboly nám pomôžu v tom, ako zaobchádzať s kúskami oblečenia, aby dlho udržali farbu, kvalitu a tvar, aby sme ich mohli nosiť čo najdlhšie. Sledujte tieto odporúčania a prečítajte si vždy aj textové odporúčania. Upozornenia typu, že látka môže pustiť farbu, a tým zafarbiť ostatné kúsky prádla v pračke, sú zvyčajne textovo uvedené na etiketách.

 

Čo všetko môžeme urobiť pre to, aby sme mohli aj roky nosiť obľúbené kúsky z nášho šatníka?

Dodržiavanie odporúčaní a pokynov na etiketách odevu je dobrým začiatkom, ale iba toto dodržiavanie nestačí. Na záver sme vám pripravili zoznam základných pravidiel prania.

  • Vyberte si správny prací prostriedok. Na bežné pranie sú veľmi účinné pracie kapsuly a gély, na bielu bielizeň a na veľmi špinavé prádlo používajte radšej prací prášok.
  • Najnovšie práčky už majú na výber celkom veľa programov, od šetrného prania až po pranie posteľnej bielizne. Vyberte si vždy ten najvhodnejší prací program podľa typu textílie.
  • Základom prania je triedenie. Rozdeľte špinavú bielizeň na farby (biela, čierna, farebná), ale dbajte aj na to, že niektoré látky si vyžadujú šetrnejšie zaobchádzanie. Napriek tomu, že manželove nohavice a naša ženská saténová blúzka majú tú istú farbu, nemali by sme ich spolu prať.
  • Neperte na príliš vysokej teplote, aby ste nepoškodili látku. Väčšinu oblečenia perte pri teplote 30-40°C, uteráky a posteľnú bielizeň až pri teplote 60°C, a pri najjemnejších kúskoch si zvoľte program ručné pranie s maximálnou teplotou 20-30°C.
  • Bubon práčky nepreplňte nikdy. Odporúčané je dať do bubna toľko bielizne, aby ste vedeli pohodlne vložiť svoju ruku do vrchnej časti bubna.

 

Ak pri praní dodržiavate tieto odporúčania, vaše oblečenie bude vždy svieže, čisté, voňavé a bude vám slúžiť ešte dlhé roky.