Pripravte sa na leto výberom toho správneho opaľovacieho krému

egyetem

Či už sa počas letnej dovolenky chystáte k moru, do hôr, na miestne kúpalisko alebo len do záhrady, ochrana pred slnečným žiarením by Vám nemala byť cudzia v žiadnom z týchto prípadov. Ale viete, ako na správny výber a aplikáciu prostriedku na opaľovanie? Alebo ako si uchovať bronzovú pokožku čo najdlhšie? Ak si nie ste istí odpoveďou pri niektorej z otázok, tak bude tento príspevok jednoznačne určený pre Vás.

Opaľovanie, či už zámerné alebo spôsobené pri vykonávaní práce, má nie len svoj systém, ale aj odporúčané doplnky výživy a prostriedky. Súbor týchto preventívnych opatrení nie len chráni pokožku pred UV žiarením, ale aj dopomôže k rovnomernému opáleniu a k udržaniu bronzovej farby pokožky čo najdlhšie. Pre správnu ochranu a dlhotrvajúci efekt opálenia je dôležité mať na pamäti niekoľko odporúčaní.

Doplnky výživy

V prípade udržania zdravej bronzovej pokožky je dôležité myslieť na tento proces ešte pred samotnou sezónou opaľovania. Najlepšie tak môžete urobiť, ak do svojho jedálnička zavediete betakarotén alebo inak známy vitamín A. Ten je dostupný v rôznych formách ako doplnok výživy, ktorý je vhodný na starostlivosť o pokožku, zrak a imunitu. Túto formu vitamínu A nájdete väčšinou v lekárňach. Prijímať môžete aj prírodnú formu betakaroténu v podobe ovocia a zeleniny. Väčšinou hovoríme o oranžovožltých plodoch, ako napríklad nektárinky, mango, marhule, mrkva alebo zelených ako sú brokolica alebo hrášok.

beta-carotene-supplement-pills-and-vegetables-B9CXRQ5

Výber vhodnej ochrany pred slnkom

Pri výbere správneho prostriedku na opaľovanie by ste mali prihliadať na viacero faktorov. Je to napríklad dĺžka pobytu na slnku, intenzita slnečného žiarenia, vek a kontakt s vodou. V prípade detí by ste jednoznačne mali siahnuť po ochrannom prostriedku s vyšším ochranným faktorom a pri kontakte s vodou alebo pri potení sú najlepšie vodeodolné prostriedky. Ako príklad môžeme uviesť napríklad ideálny scenár: pobyt na slnku pri mori s malými deťmi. V prípade detí je teda potrebné použiť prostriedok na opaľovanie s ochranným faktorom 50+, pričom je dôležité zabezpečiť opätovné natretie pri kontakte s vodou, ale najmä pravidelne, po dvoch hodinách. V prípade efektu hnedej pokožky môžete siahnuť aj po prostriedkoch, ktoré sú obohatené o rôzne oleje. Tie sa postarajú o ochranu a správny bronz vašej pokožky.

staying-safe-all-summer-long-NNRQKFA

Ako sa správne opaľovať?

Pokiaľ chcete dosiahnuť efekt dlhodobo hnedej a zdravej pokožky, je dôležité ísť aj na proces opaľovania pomaly a postupne. Základom krásnej pokožky je totiž pomalé a bezpečné opaľovanie. Priamemu slnečnému žiareniu by ste sa mali vyvarovať najmä od 11:00 do 15:00 kedy je slnko najvyššie. Prirodzene, by ste sa však mali chrániť aj v chládku, pretože aj tam sa dá spáliť. Vyhnite sa spáleniu pokožky, nakoľko tá sa Vám po čase môže odlupovať a tak sa nedostaví efekt opálenej pokožky, ale namiesto toho budete mať po tele fľaky od odumretej kože. Dôraz klaďte aj na správne nanášanie produktu na opaľovanie. V prípade spreja hovoríme o pravidelnom nanesení a následnom rozotretí. Rovnaký postup platí aj pri olejoch a krémoch.

pretty-young-lady-enjoying-sunbath-by-swimming-poo-PEWLQX6

Doplnková starostlivosť o pokožku

Počas pobytu na slnku by ste nemali zabudnúť ani na pravidelný príjem vody nielen pre svoje telo a myseľ, ale aj pre pokožku aby ostala hydratovaná a pružná. Počas letných dní, kedy telo vypotí najviac vody, by ste mali prijímať dva až tri litre vody, pre správne fungovanie tela. Po dlhom pobyte na slnku a v slanej vode je potrebné dodať pokožke aj dodatočnú starostlivosť. Po večernej sprche, kedy zo seba zmyjete všetky vonkajšie vplyvy prostredia, by ste sa mali postarať o dodanie vody aj svojej pokožke. Pre toto Vám najlepšie poslúžia telové a pleťové krémy, ktoré sú na výber podľa rôznych typov pleti od zmiešanej až po suchú.

Teraz, keď už viete ako sa opaľovať správne, sa nemusíte báť slnka. Slniečko totiž telu dodáva aj vitamín D, ktorý pozitívne vplýva na imunitu a je tiež známe, že počas slnečných dní je človek šťastnejší a počas práce podáva lepší výkon. Preto neváhajte a vydajte sa za slnkom, ktoré má pre ľudský organizmus množstvo blahodarných účinkov.