Takýmto spôsobom môžete celulitídu odstrániť

Takýmto spôsobom môžete celulitídu odstrániť

Hrbolčeky na stehnách a bokoch, pásiky na brušku alebo na zadku? Skoro každá žena v určitej miere trpí celulitídou. Proces vytvárania sa celulitídy u žien je úplne prirodzený, je pre zdravie neškodná ale aj napriek tomu ju väčšina žien vníma ako nepriateľa, a snaží sa jej zbaviť. Ženská pokožka má iné zloženie ako mužská, hlavne kvôli tomu, aby sa pri tehotenstve ľahšie roztiahla. Proti celulitíde neexistuje žiadny liek, ktorý by  ju vedel stopercentne odstrániť, ale pomocou rôznych spôsobov ako sú masáž, zdravé stravovanie, hydratácia, používanie masážnych krémov a gélov na odstránenie celulitídy, aspoň môžeme jej prejavy minimalizovať.

Čo je vlastne celulitída?

Celulitída, alebo hovorovo nazývaná pomarančová koža vzniká vtedy, keď dostatočne nefunguje cirkulácia lymfatického systému. Je to dôsledok nadmerného množstva škodlivých látok a nadbytočných tukov, ktoré kvôli spomaleného toku lymfy nedokážu zmiznúť z tela, a zhromažďujú sa pod kožou. Tvar buniek sa zmení, zmenou sa na pokožke vytvárajú hrbolčeky a strie. Hrbolčeky vznikajú aj vtedy, keď nefunguje prekrvovanie častí tela správne, lebo v takom prípade spaľuje organizmus tuky pomalšie. Celulitída vzniká najčastejšie na tzv. problematických oblastiach tela, (teda v oblasti stehien, bokov a zadku), tam, kde sa ukladá tuk najrýchlejšie.

Trápi aj mužov, alebo je to iba „ženský problém“? Podľa rôznych prieskumov 80 až 90 percent žien trpí celulitídou rôzneho stupňa, a netýka sa to iba starých dám. U mužov sa celulitída objavuje oveľa zriedkavejšie, najčastejšie v prípade obezity, alebo pri rýchlom priberaní alebo schudnutí – v týchto prípadoch sa koža nevie prispôsobiť tak rýchlo k novému tvaru tela, a tukové bunky sa vlastne deformujú.

Ale čo spôsobuje celulitídu? Poznáme mnoho príčin – nezdravý životný štýl a nezdravé stravovanie sa, dehydratácia nielen pokožky, ale aj celého organizmu, málo pohybu, nadváha, ale aj hormonálne zmeny a genetika vám môže prispieť k vytváraniu pomarančovej kože.

Odstránenie celulitídy – zdravé stravovanie a pohyb

Celulitída má štyri stupne. V prvom stupni hrbolčeky ani nevidno, iba vtedy, ak stlačíme pokožku prstami. O druhom stupni hovoríme vtedy, keď už vidíme nerovnosti na pokožke napríklad pri sedení, alebo v rôznych natiahnutých polohách. Celulitída tretieho stupňa je už viditeľná stále, bez ohľadu na pozíciu. Štvrtý stupeň celulitídy je najhorší, pokožka môže byť aj opuchnutá, bolestivá. Celulitídu najvyššieho stupňa sa nedá odstrániť, v troch predošlých prípadoch máme ale šancu na odstránenie.

Čo treba robiť? Všade počujeme, že zdravé stravovanie, hydratácia a pravidelné športovanie môžu spôsobiť zázrak. Pri odstraňovaní celulitídy to platí naozaj. Dodržiavajte pitný režim! Naše telo potrebuje denne 1,5-2 litra vody minimálne, ale vyhnite sa rôznym sladkým tekutinám, kolovým nápojom. Nemáte radi vodu, chýba vám nejaká príchuť? Nakvapkajte si do vody trošku citróna, alebo pomaranča, pridajte lístky mäty a máte hotovú vynikajúcu a osviežujúcu limonádu. A čo so stravovaním? Nemusíte držať žiadnu diétu, pravidelnosť a dostatočné množstvo ovocia a zeleniny vám môže pomôcť. Pri stravovaní platí pravidlo viackrát menej, preto je dôležité ,aby ste sa stravovali pravidelne. Raňajky sú dôležité kvôli tomu, že z nich telo po celonočnom odpočinku naberie novú energiu. Na desiatu si dajte ovocie, a na obed voľte také jedlá, ktorých polovicu tvorí zelenina. Ryby, olivový olej, avokádo obsahujú „dobré tuky“, ktoré podporujú fungovanie organizmu, jedzte ich pravidelne. Športujte aktívne, cvičte niekoľkokrát do týždňa! Toto je kľúč k hladkej a pružnej pokožke. Aké cviky treba robiť, aby sme hrbolčeky na tele eliminovali ? Drepy, výpady, výstupy, zdvíhanie sa na špičky. Účinné sú tiež cvičenia typu „aerob“, napríklad aerobic, zumba, tanec, alebo jazda na bicykli je tiež efektívnym a príjemným spôsobom ako sa zbaviť strií a celulitídy.

Krémy na odstránenie celulitídy

Proti celulitíde môžeme bojovať aj rôznymi krémami a gélmi. Tieto kozmetické prípravky naraz pokožku hydratujú, a pomáhajú spaľovať nežiaduce látky a tuky pod pokožkou, zrýchľujú krvný obeh aj metabolizmus. Napomáhajú odstrániť hrbolčeky, a popri tom pomáhajú pokožke stať sa znova pružnou a pevnou. Čo obsahujú tieto krémy a gély? Väčšinou obsahujú aktívne látky, ktoré stimulujú pokožku. Takou látkou je napríklad kofeín, väčšina takýchto prípravkov ho obsahuje. Obsahujú aj rôzne rastlinné extrakty, napríklad brečtan popínavý, ktorý efektívne rozpúšťa zhromaždené tuky. Breza pomáha pri detoxikácii, rozmarín má veľmi dobré antibakteriálne a antioxidačné účinky. Na odstránenie celulitídy sa používajú aj oleje – nielen dokonale hydratujú pokožku, ale ju pomocou vitamínov aj ošetrujú. Niektoré prípravky majú na konci svojho obalu aj masážnu hlavičku, pomocou ktorej nielen krém vmasírujete do pokožky, ale krúživými pohybmi tiež stimulujete krvný obeh a cirkuláciu lymfatického systému na danom mieste.

Dá sa pomocou týchto prípravkov aj predísť celulitíde? Ak používate krémy pravidelne, a pri ich aplikácii pravidelne premasírujete aj vaše stehná, brucho aj zadok, určite znížite šancu vzniku pomarančovej kože. Ak nemáte zatiaľ žiadny problém, svoju pokožku môžete hydratovať a ošetrovať telovým mliekom, najdôležitejšie je, aby ste ho používali pravidelne. Kľúčovou vecou pri odstraňovaní celulitídy je pravidelnosť a vytrvalosť, výsledku sa  dočkáte o niekoľko týždňov, či mesiacov. Ale nezabudnite na to, že sa len za pomoci krému celulitídy určite nezbavíte. Pravidelný pohyb, zdravá strava, masáž pri pravidelnom používaní kozmetických prípravkov sú nevyhnutné k tomu, aby ste dosiahli svoje ciele.

Infrasauna a masáž

Čo všetko môžeme ešte urobiť, aby bola naša pokožka opäť hebká a pevná, bez strií? Vyskúšajte alternatívne metódy ako infrasauna a masáž. Pôsobia priaznivo nielen na vaše telo, ale aj na vašu dušu. Infrasauna je šetrná k pokožke aj k celému telu, detoxikuje, posilňuje imunitný systém, potením z tela  vylučuje všetky toxíny. Je vhodná aj pre zbavenie sa celulitídy, vysoká teplota pomáha zmierniť viditeľnosť hrbolčekov. Infrasaunu odporúčame používať maximálne dvakrát do týždňa, na nie viac ako 30 minút, aby si  po aktivite vedelo naše telo odpočinúť. Nezabudnite ani na to, že po saunovaní je potrebné doplniť vypotenú tekutinu a z tela vyplavené minerály! Ak máte trvalé zdravotné problémy, napríklad kardiovaskulárnu chorobu, vysoký tlak krvi, pred saunovaním konzultujte s vašim lekárom.

Masáž pokožky vám tiež pomôže v prekrvení a „reštartovaní“ lymfatického systému. Nohy a zadok si môžete každodenne premasírovať aj sami doma. Samomasáž má veľmi dobré účinky, ale aby sme dosiahli dlhodobý výsledok, treba ju vykonávať každodenne. Natrite si časť tela telovým mliekom alebo masážnym gélom, rukami a prstami po pokožke niekoľkokrát prejdite , kým do nej vmasírujete krém. Odporúčame vám pravidelne navštevovať aj profesionálneho maséra. Lymfatická alebo anticelulitídna masáž vám pomôže naštartovať lymfatický systém. Masážou sa dajú rozbiť podkožné tuky, a vďaka  tomu sa zmierňuje aj pomarančová koža.

 

Celulitída, alebo pomarančová koža vzniká v prípade, keď cirkulácia lymfatického systému nefunguje dostatočne. Na pokožke sa objavia čiaročky- strie, hrbolčeky, ktorých sa dá len ťažko zbaviť. Trpia týmto estetickým problémom hlavne ženy, kvôli tomu, že ich organizmus skladuje tuky najrýchlejšie v oblasti stehien, zadku a brucha, dôvodom je ženských orgánov. Najlepšie je, ak predchádzame vytváraniu sa hrbolčekov už v mladšom veku, no pokiaľ sa nám na tele už objavili a vytvorili, máme niekoľko možností ako sa ich zbaviť. Pravidelným športom a masážou pomáhame naštartovať lymfatický systém, dodržiavaním pitného režimu sa môžeme vyhnúť dehydratácii. Zdravé stravovanie je základom zdravého tela – ovocie a zelenina pôsobia aj na pokožku a pomáhajú zrýchliť metabolizmus. Medzi kozmetickými prípravkami nájdeme aj rôzne oleje, gély a krémy na odstránenie celulitídy. Ich každodenným používaním už po niekoľkých týždňoch dosiahneme viditeľný výsledok a efekt.

Vždy si spomeňte na toto motto: vytrvalosť a trpezlivosť!