Všetko o kapsulách na pranie

Všetko o kapsulách na pranie

Aj vy ste už o tom uvažovali, či dávkujete prací prostriedok do práčky správne? Odvšadiaľ počuť, že by sme mali používať menej pracieho gélu alebo prášku, lebo používaním priveľa pracích prostriedkov  ničíme nielen našu práčku, ale prostriedkami dráždime aj našu pokožku. No málokto si toto uvedomuje , stále sa ponáhľame, hlavne s domácimi prácami s upratovaním a praním. Pre uponáhľaných  sú dobrou voľbou kapsuly na pranie! Gélové kapsuly na pranie sú čoraz populárnejšie, lebo je ich používanie naozaj jednoduché. Kapsula obsahuje presnú dávku pracieho prostriedku, a my nemusíme robiť nič iné, iba ju hodiť do bubna práčky.

Kapsuly na pranie

Radi by ste už zabudli na odmeriavanie a presné dávkovanie práškového alebo gélového pracieho prášku? Kapsuly na pranie vymysleli práve pre vás! Gélové kapsuly sa objavili na trhu okolo roku 2012, kedy ako prvá značka Ariel zaviedla nový produkt Ariel Power. Gélové kapsuly obsahujú presnú dávku pracieho prostriedku, často aj koncentrovanejšieho, aby bola bielizeň naozaj žiarivo čistá. Ich obal sa ľahko rozpustí vo vode, pri kontakte s kapsulou nám nehrozí ani priamy kontakt s pracím prostriedkom. Tieto kapsuly bežne obsahujú tri rôzne zložky, ktoré slúžia na čistenie, odstránenie škvŕn a pomáhajú udržiavať farbu šiat. Niektoré kapsuly obsahujú aj zložky na zmäkčenie vody, a nájdeme aj také typy, ktoré obsahujú aviváž. Gélové kapsuly sú šetrné aj k našim peňaženkám, nakoľko si presne vieme dopredu vypočítať, koľko kapsúl na pranie potrebujeme. Ak si zvolíme kapsuly aj s obsahom aviváže, nemusíme aviváž kupovať zvlášť.

Nemusíte sa báť, kapsuly na pranie sú rovnako účinné ako pracie gély, bežné škvrny odstraňujú šikovne a bezproblémovo. Samozrejme, ak ide o agresívnu špinu, možno spotrebujete o niečo viac pracieho prostriedku. V prípade, že by podľa Vás nestačila jedna kapsula na pranie, jednoducho pridajte ešte jednu kapsulu pre zaručený výsledok. Kapsulu vždy vložte do zadnej časti bubna, až potom pridávajte bielizeň.

Ktorú kapsulu na pranie si vybrať?

V rade gélových kapsúl na pranie nájdeme viacero typov. V prvom rade sú určené na farebnú bielizeň, ale čoraz populárnejšie je, že sa značky snažia uspokojiť aj rôzne špecifické dopyty. Takto sa zrodili gélové kapsuly na bielu bielizeň, ale môžeme si kúpiť aj kapsuly na pranie pre ľudí s citlivou pokožkou. Ktorú značku si vybrať? V akom balení si ich môžeme kúpiť? Pre koho sú tieto kapsuly vhodné? V našom článku nájdete odpovede aj na tieto otázky.

Kapsuly na pranie na farebnú bielizeň

Najširšiu ponuku pracích kapsúl nájdeme medzi pracími prostriedkami na farebnú bielizeň. Tieto kapsuly môžeme využívať univerzálne (na farebné prádlo) – a práve toto je ich najväčšia výhoda. Nemusíme mať doma niekoľko rôznych pracích gélov alebo práškov, gélové pracie kapsuly nám ušetria aj miesto. Ale pozor, nezabudnite na to, že sa pred praním oplatí bielizeň triediť , a šaty podobnej farby prať spolu. Tiež je veľkou výhodou, že pracie kapsuly, ako napríklad Ariel Color si môžeme zakúpiť aj v menšom, ale aj v celkom veľkom, tzv. rodinnom balení. Ak žijete sami v malom byte, úplne vám stačí balenie so 14 až 25 kusmi kapsúl, balenie vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak je  vaša rodina viacčlenná, hlavne s aktívnymi deťmi a v dome máte k dispozícii aj dostatok miesta na uskladnenie - najšetrnejšou možnosťou je zvoliť si veľké balenie s 56 až 80 kusov.

Kapsuly na pranie a výnimočná čistota

Vykonávate fyzickú prácu, a každodenne si meníte pracovné oblečenie? Radi pracujete v záhrade, alebo máte malé deti, ktoré sa radi hrajú vonku? Určite musí Vaša práčka bojovať s poriadnou špinou. Pomôžte jej voľbou vhodného pracieho prostriedku. Aj medzi kapsulami na pranie nájdete rôzne špecifické produkty, ktoré sú určené na to, aby ľahko odstránili aj tie najodolnejšie fľaky a špiny z odevu. Čo ešte môžete urobiť pre výnimočnú čistotu bielizne? Perte oblečenie pri vyššej teplote, napríklad pri teplote 60°C, ale predtým si skontrolujte odporúčanie na etikete oblečenia. Efektivitu prania môžete zvýšiť aj tým, že do bubna pridáte jednu kapsulu navyše. Viac pracieho prostriedku odstráni špinu účinnejšie, ale nezabudnite ani na to, že pravidelné používanie priveľa pracieho gélu alebo prášku môže práčku poškodiť.

Gélové kapsuly, ktoré zmäkčujú vodu

Aj vy máte problémy s tvrdosťou vody? Všade a rýchlo sa vám vytvára vodný kameň, a len veľmi ťažko sa ho viete zbaviť? Z televíznych reklám už dávno vieme, že práve tvrdá voda môže poškodiť súčiastky našej práčky. Čo s tým môžete robiť? Vyberte si pracie prostriedky s účinkom zmäkčovania vody. Na trhu už nájdete niekoľko kapsúl na pranie s obsahom látky, ktorá je popri čistení, k vašej práčke aj šetrná. Samozrejme, pre tých, ktorí majú citlivú pokožku a reagujú podráždene na chemické látky, môžu tieto zmäkčovadlá spôsobiť podráždenie pokožky. Opatrne s nimi!

Kapsuly na pranie na bielu bielizeň

Biela bielizeň, je jedno, či hovoríme o oblečení alebo o bytových textíliách, časom stratia svoju žiarivú bielu farbu, zožltnú alebo zošednú. Úplne sa tomu nevieme vyhnúť, ale ak si zvolíme prací prostriedok na biele prádlo, určite vieme predísť minimálne vyblednutiu. Alebo vieme aspoň predĺžiť životnosť našej obľúbenej bielej košele alebo prikrývky. Kapsuly na pranie na bielu bielizeň obsahujú ingrediencie, ktoré chránia látku pred zožltením. Vedeli ste, že pridávanie bielidla môže poškodiť materiál oblečenia? Ak ide o bežné pranie, radšej používajte pracie prostriedky vyvinuté na čistenie bielej bielizne. Gélové kapsuly sú naozaj jednoduchým riešením na pranie: nemusíte si zakúpiť všetko zvlášť, veď v tej malej kapsule máte už pokope úplne všetko!

Kapsuly na pranie na čiernu, tmavú bielizeň

Strata farby nehrozí iba bielej bielizni, aj čierne prádlo môže ľahko vyblednúť a stratiť intenzitu čiernej farby . Ako správne prať čierne oblečenie? Dôležitým faktorom je, aby sme zvolili vhodný prací prostriedok. Pracie kapsuly na čiernu bielizeň obsahujú také látky, ktoré chránia a pomáhajú udržiavať farbu obľúbených kúskov nášho šatníka. Pri praní čiernej bielizne odporúčame používať radšej gélové pracie prostriedky ako prací prášok, lebo prášky môžu obsahovať stopy bielidiel, ktoré môžu na tkanine zanechať svetlé fľaky. Potrebné je tiež, aby sme čierne veci neprali pri príliš vysokej teplote, odporúčame maximálnej teplotu 40°C. Aby čierne šaty nestratili farbu a nevybledli, nesušte ich na priamom slnku.

Za dlhotrvajúcou čerstvou vôňou

Aj vy zbožňujete vôňu čerstvo vypratej bielizne? Preferujete radšej kvetinovú vôňu alebo čerstvú vôňu z hôr? Medzi gélovými kapsulami na pranie si každý jeden z nás nájde tú najobľúbenejšiu vôňu. Väčšina pracích prostriedkov má buď vôňu rôznych kvetov, alebo čistú, sviežu, prírodnú vôňu lesa a hôr. Ale máme pre vás dobrú správu! Medzi kapsulami na pranie nájdete aj produkty s exkluzívnou vôňou. Napríklad značka Ariel spolupracuje so známym výrobcom aviváží, so značkou Lenor, ktorá na trh zaviedla rad produktov s názvom Touch of Lenor. Značka Lenor tiež vyrába kapsuly na pranie, v ich rade produktov nájdeme naozaj fantastické vône, ako sú napríklad orchidea a vodná ľalia. Tým, ktorí hľadajú klasické, jemné vône, si odporúčame vybrať značku Persil, určite s ním budú spokojní.

Gélové kapsuly, ktoré chránia farbu látky

Tkaniny časom strácajú svoju žiarivú farbu: biele šaty zožltnú, čierne pulóvre vyblednú, a z červeného trička sa stane ružové. Zabrániť tomu úplne nevieme, ale ak používame vhodné pracie prostriedky, a dodržiavame aj pokyny označené na etikete oblečenia, tak si ešte dlho môžeme užívať farbu nášho oblečenia. Prečo je lepšie používať gélové pracie prostriedky namiesto pracieho prášku, ak chceme zachrániť farbu našich šiat? Preto, lebo pracie gély a kapsuly na pranie neobsahujú bielidlo, lepšie sa rozložia vo vode. Takže na látke určite nezostanú fľaky z pracieho prostriedku, ktoré by mohli poškodiť farbu na danom mieste.

Pre citlivú pokožku

Tí, ktorí majú citlivú pokožku, vedia, aké nepríjemné môže byť, ak u nich prací prostriedok vyvolá alergickú reakciu. Ekzém, svrbenie, alebo podráždená suchá pokožku sú nepríjemné príznaky alergie, preto musia byť alergici pri výbere pracieho gélu či kapsuly veľmi opatrní. Oni si nemôžu dovoliť vybrať si prací prostriedok iba podľa vône, ako to robíme väčšinou my. Máte citlivú pokožku, ale radi by ste si užívali jednoduchosť používania a dávkovania kapsúl na pranie? Žiadny problém, značka Ariel vám ponúka Sensitive gélové kapsuly pre citlivú pokožku. Môžete si tento prací prostriedok zakúpiť v menšom balení (14 ks).

Pracie kapsuly s avivážou

V skrini v kúpeľni stoja rad za radom rôzne fľaše s čistiacimi a pracími prostriedkami? Máme pre vás riešenie. Medzi kapsulami na pranie nájdete už aj produkty, ktoré obsahujú nielen čistiace, zmäkčujúce a farbu ochranné látky, ale aj aviváž! Čo to znamená? To, že ak používate tieto kapsuly na pranie, už nemusíte pridať do práčky aviváž.

Môže byť pranie ešte pohodlnejšou aktivitou, čo poviete? Už asi nie. Jednoducho vložte kapsulu do zadnej časti bubna práčky, pridajte bielizeň, a čakajte s kávou v ruke, kým skončí vaša práčka s praním.

Môžeme používať pracie kapsuly pri praní detského prádla?

Večnou otázkou je, či môžeme používať bežné pracie prostriedky na pranie detskej bielizne, alebo nie. Niektorí tvrdia, že treba používať výhradne iba prírodné látky, iní si myslia, že sa nič nestane, ak použijeme chemické pracie prostriedky. Ak hovoríme o bábätkách, treba podotknúť, že je ich pokožka oveľa citlivejšia, ako pokožka dospelých, preto je odporúčané používať pracie gély vyvinuté pre najmenších. Ak je už naša ratolesť väčšia, chodí už do škôlky a aj oblečenie má viac zašpinené, môžeme zvoliť senzitívne kapsuly na pranie, ktoré už môžu používať aj ostatní členovia rodiny. Tieto produkty efektívne odstránia škvrny a špinu, ale popri tom sú aj šetrné k pokožke.

 

Kapsuly na pranie sú jedným z najjednoduchších a najpohodlnejších spôsobov prania. Prečo? Lebo tieto kapsuly obsahujú všetko, čo potrebujete na účinne odstránenie špiny, rozjasňujú látky a šetrné sú aj k vašej práčke. Nemusíte rozmýšľať nad tým, či ste dali príliš málo alebo veľa pracieho gélu, každá jedna kapsula stačí na jedno pranie. Ani to sa vám nemôžete stať, že sa vám nečakane minie prací prostriedok na pranie, a zistíte to iba vo chvíli dávkovania prostriedku do práčky. Ak používate kapsuly na pranie, viete si presne vypočítať, na koľko praní vám ešte prostriedok zostal. Vyberte si z kvalitných, známych značiek ako Ariel, Persil, Woolite alebo Surf a užívajte si ľahký spôsob prania.