Efektívne odstránenie chĺpkov pomocou depilačných pások

odstránenie chĺpkov

Niektorí majú menej, iní zas viac, ale v tom sa zhodneme, že sa ich všetci snažíme odstrániť. Áno, ide o chĺpky na našom tele. Viete vôbec načo slúžia chlpy na tele? Ochlpenie na našom tele má významnú funkciu. Chráni nás, pomáha nám udržať telesnú teplotu, a v teplom počasí nám pomáha odčerpať vlhkosť z pokožky. Samozrejme, ochlpenie malo v minulosti oveľa väčší význam, niektorí vedci už tvrdia, že za nejaký čas naše chĺpky, ktorých sa pravidelne zbavujeme, zmiznú úplne. Ale zatiaľ nám zostávajú rôzne spôsoby odstránenia chĺpkov – dočasné aj definitívne riešenia. Našťastie,  sú dnešné metódy odstránenia chlpov k našej pokožke úplne šetrné.

Všetko, čo treba o chĺpkoch vedieť

Ochlpenie patrí k nášmu telu, je to prirodzená súčasť tela, nemali by sme sa zaňho hanbiť. Ale ideál krásy nám diktuje, aby sme na celom tele mali hladkú pokožku, bez chĺpkov. A čo robíme my? Samozrejme, pokúsime sa ochlpenia zbaviť. Na tele máme milióny vlasových cibuliek, ktoré produkujú chĺpky. Oni nám v podpazuší rastú nielen z dôvodu, aby nám odčerpali pot, ale udržiavajú feromóny z pachu potu, ktoré slúžia ako sexuálny signál. Chĺpky na rukách a na nohách slúžia hlavne na udržiavanie telesnej teploty, a tiež chránia pokožku pred slnečnými lúčmi. Najvýznamnejšiu funkciu má ochlpenie v slabinách a na intímnych zónach tela. Tieto časti tela majú najcitlivejšiu pokožku, a chĺpky ich ochraňujú aj pred vírusmi. Chlpy máme aj v nose,  na prstoch na nohách, aj na prstoch na rukách. Chlpy v nose slúžia aj ako filter: zabraňujú tomu, aby sa malé čiastočky zo vzduchu dostali do našich dýchacích ciest. Muži majú hustejšie ochlpenie ako ženy, majú chlpatú aj hruď, zodpovedný je za to mužský hormón testosterón. No, a nehovoriac o vlasoch a obočí, veď aj tieto chlpy sú súčasťou nášho tela. Vedeli ste, že obočie slúži na to, aby ochraňovalo oči pred potom – vlhkosťou?

Každé telo je iné, funguje inak: niektorí majú úplne jemné ochlpenie na tele, ktoré ledva vidieť. Iní majú husté, silné a tmavé chĺpky, a to nielen muži, ale aj ženy. Ale pozor! Za nadmerným ochlpením môžu stáť aj zdravotné problémy. Napríklad, príčinou môže byť aj nesprávne fungovanie štítnej žľazy, chlpy sa môžu objaviť aj na nezvyčajných miestach na tele.

Odstránenie chĺpkov – mýty a fakty

Ako rýchlo rastú chlpy? Naozaj rastú rýchlejšie, ak ich častejšie odstraňujeme? Okolo témy odstraňovania chĺpkov kolujú otázky a mýty, na ktoré sa v tomto odseku snažíme nájsť odpoveď resp. snažíme sa na ne reflektovať. Chĺpky narastú cca. o pol centimetra za mesiac. To, že po holení rastú chlpy rýchlejšie, je iba mýtus. Ale to neznamená, že naše chĺpky rastú vždy takou istou rýchlosťou: rýchlosť rastu závisí od ročného obdobia, od toho, či sme zdraví a či má náš organizmus dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, ale závisí aj od našej genetiky.

Možno ste už aj vy cítili a zaregistrovali to, že sú po holení chlpy pevnejšie a silnejšie. Mnohí sú presvedčení, že holenie chlpy spevňuje, preto si radšej zvolia inú alternatívu, napríklad epiláciu. Máme pre vás dobrú správu: chlpy nie sú pevnejšie kvôli holeniu, holením iba odstraňujeme hornú tenšiu časť chlpov, a preto sa nám zdajú pevnejšie po holení, keď opäť začínajú rásť.

Ďalší mýtus o holení hovorí o tom, že ak sa holíme pravidelne, naše chĺpky porastú rýchlejšie. Nie, toto nie je pravda, neporastú rýchlejšie. Ale vedeli ste, že v lete nám naozaj rastú chĺpky rýchlejšie? V tomto ročnom období máme rýchlejší metabolizmus ako v zime, a naše vlasy i chlpy rastú rýchlejšie. Preto odborníci hovoria, že sa v lete chudne rýchlejšie a jednoduchšie. 

Efektívne odstránenie chĺpkov: depilačné pásiky

Ak hľadáte jednoduché a rýchle riešenie ako každodennému holeniu predísť, jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa zbaviť nežiaducich chĺpkov je používanie depilačných pásikov. Výhodou je, že môžete mať hladkú pokožku aj niekoľko týždňov. Ale naopak, veľkou nevýhodou je, že je táto procedúra viac bolestivá. Pásiky treba zohriať medzi dlaňami, potom ich priložiť na pokožku, prejsť niekoľkokrát rukou v smere rastu chĺpkov, potom pásiky už iba strhnúť. Výsledkom je dokonalá jemná pokožka. Dokonalé riešenie pre tých, ktorým neprekáža bolesť. Asi najznámejšia značka, ktorá ponúka širokú škálu depilačných produktov je Veet. V rade pásikov Veet nájdeme produkty aj na citlivú a suchú pokožku s obsahom aloe vera. Vedeli ste, že existujú rôzne depilačné pásiky? Voskové depilačné pásiky na tvár alebo podpazušie majú iný tvar, a sú vytvorené tak, aby sme čo najjednoduchšie vedeli chlpy odstrániť. Na depiláciu môžete používať aj depilačné krémy, alebo môžete chĺpky odstrániť aj horúcim voskom. V tomto prípade dajte pozor na to, aby vosk nebol ani príliš horúci (aby nespôsobil popáleniny na pokožke), ani príliš studený (studený vosk neodstráni chlpy účinne). Nakoľko pri depilácii vytrhávame celé chĺpky, aj ich dorastanie trvá viac času: niekoľko týždňov. Je to iba na vás, či si zvolíte bolestivejší spôsob odstránenia chlpov, alebo či si každý večer, alebo každý druhý večer (hlavne v letnom období) zoberiete do rúk žiletku. 

Ďalšie spôsoby na odstránenie chĺpkov

Holenie

Rýchly, bezbolestivý a lacný spôsob na odstránenie nežiaducich chlpov na tele. Nevýhodou je, že má iba krátkodobú účinnosť, v letnom období si každý druhý deň musíme oholiť podpazušie, nohy a ruky, ak chceme mať hladkú pokožku. Klasickú žiletku nájdeme v každej domácnosti, nepotrebujeme k ich používaniu žiadnu špeciálnu prípravu. Ale pred holením treba nechať chĺpky zmäknúť, aby sme ich vedeli efektívne odstrániť. Čiže holenie si vždy nechajte na koniec sprchovania alebo kúpanie sa, aby ste pokožku zbytočne nepodráždili. Tiež vám odporúčame, aby ste odstraňovanie chlpov žiletkou vykonávali večer. Aj keď sa holíte opatrne, pokožka sa holením vždy podráždi, a preto je veľmi dôležité, aby sme ju nechali trošku odpočinúť si. Peny na holenie chlpy zjemňujú a chránia pokožku, oplatí sa ich používať.

Epilácia

Aká je najväčšia výhoda epilácie strojčekom? Určite dlhodobá hladká pokožka, epilačný strojček vytrháva chlpy od korienkov. Ale ako na to? Teplý kúpeľ alebo sprchovanie sa teplou vodou vám určite uľahčí odstránenie chlpov. V teple sa póry pokožky rozširujú, epilácia je tak menej bolestivá. Ale aj na epiláciu si musíme zvyknúť. Najprv si vyskúšajte epiláciu na menej citlivej časti pokožky, ako predkolenie, lýtka, potom skúste členky, kolená,  jemné časti tela, ako napríklad podpazušie alebo oblasť bikín. Ak len začínate používať epilátor, istý čas to potrvá, kým si naň zvyknete. Na trhu už nájdete mnoho kvalitných epilačných strojčekov, ktoré môžete používať aj na sucho, ale aj na mokro. A po epilácii si môžete užívať hladkú pokožku až niekoľko týždňov!

Vosky

Na odstránenie chĺpkov môžete používať rôzne vosky: tekutý, studený, pevný alebo môžete nájsť aj roll-on vosky, ktoré sa dajú aplikovať veľmi jednoducho. Vosk jednoducho nanesieme na pokožku, dáme na ňu jemnú látku, prejdeme niekoľkokrát rukou v smere chĺpkov, kým vosk trošku spevnie, stvrdne a potom látku rýchlym pohybom strhneme. Tento spôsob je na odstránenie chlpov bolestivejší ako je samotná epilácia, ale ak to vydržíme, našou odmenou bude hladká pokožka bez chĺpkov až na niekoľko týždňov. Pomocou vosku odstraňujeme chlpy spolu s korienkami, preto to trvá dlhšie, kým nám narastú opäť. Veľa ľudí – hlavne ženy – používajú tento spôsob, kvôli tomu, že vydrží asi najdlhšiu dobu. Ak by ste zaregistrovali na vašej pokožke akúkoľvek alergickú reakciu na daný vosk, prestaňte ho používať!

Trvalé odstránenie chĺpkov laserom

Trvalá epilácia je najmodernejším spôsobom odstránenia ochlpenia na tele. Je jednoduchá, bezbolestná a vydrží aj pol roka! Laserový epilátor odstráni chlpy v rastúcej fáze od korienkov, ale ostatné vlasové korienky a bunky nepoškodí. Spôsob je vhodný pre každého dospelého človeka, pre ženy aj pre mužov. Avšak tínedžerom sa táto metóda neodporúča, lebo sa ich organizmus ešte len vyvíja. Ako funguje laserová epilácia? Odstránenie laserom redukuje množstvo a hrúbku chĺpkov, spaľuje ich. Svetlo reaguje iba na chĺpky, pokožku nepodráždi. Aby ste dosiahli naozaj fantastický výsledok, pred prvým použitím si musíte nechať chlpy narásť (min. 2 týždne).  Nie je to príliš príjemné a príťažlivé, ale môžeme si vybrať, či to vydržíme a zadosťučinením bude efekt a dlhodobý výsledok, alebo sa budeme každý večer kamarátiť so žiletkou, je to iba na nás.

Holíte sa žiletkou pravidelne, no v letnom období vám prekáža každodenné holenie sa, len aby ste mali hladkú pokožku? Existuje mnoho spôsobov na odstránenie chĺpkov, každá žena, alebo aj muž si môže pre seba vybrať ten najvhodnejší spôsob. Rýchlosť rastu chĺpkov ovplyvňuje mnoho faktorov: genetika človeka, ročné obdobie, zdravie aj stravovanie. Jedným z najúčinnejších metód odstránenia ochlpenia je používanie depilačných pásikov, ktoré kúpime vo všetkých drogériách. Nemusíme navštíviť dokonca ani salón krásy, v pohodlí domova sa môžeme zbaviť chĺpkov až na niekoľko týždňov. Určite to bude trošku bolestivejšie, ale ako znie aj známe porekadlo : pre krásu sa trpí!