Ako si vybrať efektívny osviežovač vzduchu do auta?

Každý z nás má rád krásne vône. Radi používame parfémy, voňavé krémy, voňavé sprchovacie gély, telové mlieka a vyberáme si ich podľa toho, akú vôňu majú, dokonca aj interiér bytu si často spríjemňujeme a dopĺňame voňavými sviečkami či osviežovačmi vzduchu. Obľúbené a príjemné vône nás uvoľňujú, vyvolávajú v nás dobrý pocit. Prečo by sme z radu vynechali práve naše auto? Vôňa kvetov alebo čerstvého pomaranča celé naše auto prevoňajú a popritom aj eliminujú pachy. Fajčíte v aute, alebo máte väčšieho domáceho miláčika? Napríklad nemeckého ovčiaka, ktorý sa rád vykúpe vo vode počas prechádzky? Určite každý jeden z nás pozná pach mokrého psa a aj napriek tomu, že ho máme radi, nie je to až tak príjemné sedieť spolu s ním vo vozidle po takejto mokrej prechádzke. A vieme, že ten pach tam zotrváva ešte dlho! Nadarmo vyvetráme. Vôňa do vášho auta môže byť efektívnym riešením. Mnohí si dajú osviežovače vzduchu do auta iba kvôli tomu, že jednoducho nemajú radi prirodzenú vôňu auta. Jednotlivé typy osviežovačov vydržia viac, iné menej, ale v tom sa asi zhodneme , že kvalitné osviežovače do auta môžu spríjemniť nielen vzduch, ale aj našu náladu a atmosféru v aute.

Aký je rozdiel medzi osviežovačom vzduchu a vôňou do auta?

osviežovač vzduchu do auta

Hlavný rozdiel medzi osviežovačom a klasickou vôňou do auta je, že kým osviežovač vie efektívne eliminovať aj pachy, papierové voňavky iba „naoko“ zakryjú nepríjemný zápach. Osviežovače obsahujú oveľa viac chemických látok, kým voňavky sú nasiaknuté hlavne parfémovou tekutinou. Osviežovače obsahujú éter, rôzne esencie, alkohol a mnohé ďalšie látky, ktoré zničia difúzne arómy, a môžu mať vplyv aj na naše telo. Príliš intenzívne osviežovače môžu spôsobiť bolesť hlavy, alebo môžu dokonca otupiť aj naše zmysly či reflexy.

Veľký rozdiel je tiež v ich lehote, teda v tom koľko týždňov či mesiacov vydržia. Závesné voňavky voňajú v prvom týždni veľmi intenzívne, potom ich účinok postupne slabne, a o mesiac ich už ani necítime. Výhodou je, že sú lacné. Osviežovače, ktoré majú tekutú alebo gélovú náplň vydržia aj dva mesiace  a osviežujú vzduch za tento čas rovnako intenzívne. A to z dôvodu toho, že ich intenzitu môžeme manuálne regulovať. Osviežovače môžu byť aj vo forme spreja, z ktorého môžeme nastriekať priamo do interiéru auta. Je to tá menej pohodlná verzia osviežovania vzduchu, ale faktom je, že týmto spôsobom vieme najviac kontrolovať a korigovať intenzitu vône v aute. Ktorý typ si zvolíme , je iba na nás, ponuka osviežovačov je veľmi široká.

Typy osviežovačov vzduchu do auta

Pamätáte si na tie klasické papierové osviežovače vzduchu do auta v tvare stromčeka? Všetci sme im holdovali v našich „Škodovkách.“ Tieto staré-dobré Wunder-baum stromčeky sa dajú stále kúpiť, lenže už na trhu nájdeme oveľa viac a možno aj lepších možností na to, aby sme spríjemnili vzduch v našom automobile. V ponuke nájdeme rôzne tvary a konzistencie, výrazné či menej výrazné vône, a môžeme si zvoliť  typ a tvar aj podľa toho, či sa nám dizajn osviežovača hodí do auta. Alebo sa rozhodneme podľa toho - koľko času vydrží vôňa. V tomto článku sme  pre vás zhrnuli všetky alternatívy, aby sme vám pomohli pri správnom výbere.

Parfémové osviežovače

Parfémy do auta majú najintenzívnejšiu a v podstate tú najlepšiu vôňu. Sú zostavené na báze parfémov, ich hlavným cieľom je prekryť všetky nepríjemné pachy krásnou vôňou. Tieto osviežovače majú prirodzené ingrediencie , ale už obsahujú aj také látky, ktoré slúžia na efektívne odstránenie pachu. Parfémy do auta môžete kúpiť nielen v drogériách alebo na čerpacích staniciach, ale aj v niektorých parfémových obchodoch a na internete. Tieto vône sú nielen fascinujúce, ale aj samotný osviežovač láka elegantným vzhľadom a sú vytvorené pre tých najnáročnejších vlastníkov áut. Drevitá či korenistá vôňa? Zabudnite iba na vôňu oceánu! Medzi parfémovými osviežovačmi do auta môžete nájsť tie najluxusnejšie vône. Nastriekajte parfém priamo do interiéru, alebo na závesnú visačku, a príjemná vôňa prevonia celé vaše auto.

Tekuté osviežovače do auta

Jednoznačným charakteristickým znakom týchto osviežovačov do automobilu je, že je vonná látka vo vnútri krytu alebo v malej sklenenej fľaške tekutá. Asi z tohoto typu nájdeme na trhu najviac, existujú rôzne typy. Existujú typy, ktoré môžete zavesiť na mriežku v aute, aby sa pomocou ventilácie rozšírila vôňa do celého priestoru auta. Ďalšia obľúbená forma tekutého osviežovača je malá sklenená fľaška so šnúrkou alebo s malou drevenou guľou. Šnúrku alebo guľku namočíme do tekutiny (parfému) a vôňa rovnomerne prevonia auto unikátnym parfémom na dlhé týždne. Tieto osviežovače vydržia pomerne dlho, aj viac ako mesiac, samozrejme aj ich vôňa bude postupne -časom slabnúť. Výhodou je, že si ich môžeme zakúpiť už za 2-3 eurá.

Osviežovače do ventilačnej mriežky

Kvalitný osviežovač, ktorý umiestňujeme na výduchy ventilácie  vo vozidle, je najefektívnejším riešením pri odstraňovaní pachu. Prečo? Lebo vieme jednoducho regulovať intenzitu vône zapnutím a nastavením ventilačného systému. Pri niektorých značkách, ako napríklad Ambi Pur, je možnosť regulácie intenzity vône priamo na produkte. Riešia to veľmi jednoduchým spôsobom, otvor na produkte môžeme manuálne ovládať – otvárať, zatvárať. Ak túžite po dizajnovejšom „cool“ kúsku, pozrite si ponuku značky Mr&Mrs Fragnance. Na výber majú širokú škálu vôní: od sladkých tónov po citrusové až korenisté vône a orientálne arómy. Vedeli ste, že najpopulárnejšia vôňa osviežovačov je vanilková?

Tento typ osviežovačov vydrží až 2-3 mesiace a tu platí to známe pravidlo, že čím sú drahšie, tým dlhšie voňajú a vydržia. Cena sa rovná kvalite!

Môžete si osviežovač aj zavesiť

Ak ide o efektívne umiestnenie osviežovača do interiéru auta, môžete sa rozhodnúť, či ho umiestnite na mriežku výduchy (na ventilačnú mriežku) , alebo si osviežovač zavesíte na vnútorné spätné zrkadlo. Existujú aj ďalšie typy, ktoré sa dajú nalepiť na rôzne povrchy, alebo umiestniť pod sedadlo, ale najjednoduchším spôsobom sú závesné osviežovače. Nemusíte riešiť, či sa závesná časť zmestí do mriežky a nemusíte sa obávať ani toho, čo sa stane, ak sa náhodou držiak odlomí. Zo širokej ponuky si vieme bez problémov vybrať pre nás ten najvhodnejší osviežovač. Môžeme si zvoliť klasické visačky, ktoré vydržia len niekoľko týždňov, preto sú aj najlacnejšie, alebo môžeme vyskúšať voňavé sáčky od značky Paloma Happy Bag. Hľadáte niečo naozaj ženské do vášho malého auta? Medzi závesnými osviežovačmi do automobilov nájdeme aj celkom netypické kúsky: napríklad tvar čipkovaných šiat.

Aromaterapia v aute

Cieľom aromaterapie je odstránenie stresu a zlepšenie nálady pomocou prírodných, vonných látok, používame ich najmä doma v interiéri. Ale prečo by sme tento spôsob uvoľnenia sa a relaxácie nemohli aplikovať aj v aute? V aute trávime veľa času z nášho dňa, hlavne keď každodenne sedíme a čakáme dlhé hodiny v kolónach. Určite by nám dobre padla voňavá terapia, aby sme zvládli tieto stresové situácie ľahšie. Tieto prírodné vône sú aj hypoalergénne, nespôsobujú nám bolesť hlavy, alebo iné alergické reakcie. Vo vnútri osviežovača nájdeme malý vankúšik, ktorý si môžeme nastriekať nami vybraným aromatickým parfémom, alebo éterickým olejom určeným na aromaterapiu. Mnohí sú presvedčení, že aromaterapia má aj liečivé účinky, ale dbajte na to, aby ste vždy používali iba prírodné arómy. Vôňa vydrží až niekoľko dní alebo týždňov (závisí od typu oleja).

Dizajnové panáčiky od Little Joe

Voňavý a veselý panáčik od značky Little Joe nielen prevoniava vaše auto, ale aj rozveselí vaše srdce tvarom a vôňou. Švajčiarska značka Little Joe® uvoľňuje vôňu postupne a osviežuje vaše vozidlo dlho: minimálne 45 dní. V ponuke majú šestnásť variantov vôní. Každá vôňa má inú farbu, takže určite nenastane situácia, kedy by ste si chceli znova zakúpiť tú istú vôňu, ale v obchode by ste sa pomýlili, lebo by vás zmiatol rovnaký kryt alebo farba osviežovača ako to u iných typov osviežovačov niekedy býva. Z veselých panáčikov vás hlava určite nebude bolieť. Skúste mentolovú vôňu, alebo panáčika s vôňou eukalyptu, alebo si zvoľte neutrálny osviežovač: s vôňou nového auta alebo kože.

Alergická reakcia kvôli osviežovaču

Ročne pribúda čoraz viac ľudí, ktorí sú alergickí na rôzne osviežovače. Výskum jednej atlantskej kliniky z roku 2009 ukázal, že z 2000 testovaných 11% ľudí preukázalo znaky precitlivenosti, 31% ľudí zbadalo na sebe nepríjemnú reakciu na parfémové látky, a 19% ľudí sa sťažovalo na bolesti hlavy a ťažkosti s dýchaním.

Osviežovače často obsahujú rôzne látky – formaldehyd, ropný destilát, alkohol, ester, ktoré vo väčšom množstve môžu vyvolať alergické reakcie, alebo iritáciu očí a dýchacích ciest. Používate osviežovač vzduchu a trápi vás bolesť hlavy, keď sa nachádzate doma, alebo v aute? Štípu vás oči, alebo vám tečú slzy, alebo práve naopak, vaše oči sú suché a červené? S veľkou pravdepodobnosťou vám tieto príznaky spôsobuje práve osviežovač. Čo treba urobiť? Ihneď odstrániť osviežovač, poriadne vyvetrať byt alebo auto. Ak sa vám bolesť a nepríjemný pocit vráti, je potrebné navštíviť lekára. Ak vám chýba z bytu, alebo z auta vôňa, vyskúšajte prírodné, menej intenzívne osviežovače, ktoré si môžete aj sami pripraviť.

Krásna vôňa prekryje všetky pachy, ale nikdy nezabúdajme na skutočnosť, že vôňa a čistý vzduch nie je to isté. Produkty patriace do kategórie osviežovačov vzduchu nezlepšia kvalitu vzduchu, iba prekryjú pachy. Základom nášho zdravia je čistý vzduch, preto treba poriadne vyvetrať každý deň aj náš byt, a tiež je potrebné udržiavať čistotu v aute. Ak je v aute dobrý vzduch, nepotrebujeme ani príliš silné osviežovače.

Pripravte si doma osviežovač vzduchu do auta

Pre tých, ktorí radi šetria prírodou a tiež si chcú byť istí, že osviežovač vzduchu nevypúšťa žiadne škodlivé látky do prostredia, ktoré môžu spôsobiť alergiu, je najlepším riešením vytvoriť si „home-made“ verziu. Prírodné esenciálne oleje sú dobrým výberom. Ale na čo olej nastriekať, alebo do čoho olej naliať? Z vlnenej plsti môžeme vystrihnúť rôzne formy a tvary, ktoré potom môžeme zavesiť aj na zrkadlo. Ak máme šikovné ruky, z bavlnenej šnúrky si môžeme uháčkovať alebo upliesť rôzne dekoračné produkty, na ktoré potom môžeme aplikovať niekoľko kvapiek oleja. Alebo si môžeme pripraviť tekutú zmes, ktorú potom nalejeme do maličkej fľaše. Budeme k tomu potrebovať iba olej lisovaný za studena (to bude základ osviežovača), môže byť aj olivový olej k nemu pridáme niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, podľa toho, akú intenzitu vône máme radi. Ak šoférujeme veľa, zvoľme si energizujúce vône, ako citrón, pomaranč, grapefruit alebo bergamot. Esenciálne oleje nám pomôžu aj pri koncentrácii, rozveselia nás a tiež majú aj dezinfekčný charakter.

Dym z cigariet, pach zo špinavých topánok, mokrých šiat, alebo iba nepríjemná vôňa auta? Osviežovače vzduchu do auta nám vyriešia tieto problémy. Klasické voňavky tvaru stromčeka prekryjú nepríjemný zápach, ale úplne ho odstrániť nevedia. Osviežovače vzduchu – či už ide o tekuté, gélové alebo parfémové verzie, nielen prekryjú, ale aj eliminujú difúzne vône a po nich ostane iba krásna kvetinová, citrusová či korenistá vôňa. Ktorú verziu si vyberieme, je iba na nás.

Ale nikdy nezabúdajme na to, že tu NEPLATÍ rovnica: príjemná vôňa sa rovná čistému vzduchu!