Prečo treba pri praní detského prádla používať prací prášok pre deti?

Pokožka našich najmenších si vyžaduje oveľa väčšiu ochranu a starostlivosť ako pokožka dospelých. Neide iba o vhodný výber detských šampónov, krémov alebo mydla, ale aj pri výbere pracích prostriedkov musíme brať do úvahy citlivosť pokožky novorodencov a malých detí. Bábätka majú veľmi jemnú, tenkú a citlivú pokožku, ktorá sa veľmi rýchlo podráždi, hlavne v tých prvých mesiacoch. Dokonca to ani častokrát nevieme, čo vlastne spôsobilo vyrážky. Aj keď si pozorne prečítame všetko a vyberieme si senzitívny prací prášok pre deti, nepoužívame aviváž, aj tak sa môže stať, že sa na tele nášho pokladu objaví príznak alergickej reakcie. Je potrebné pri praní pridať jedno pláchanie naviac, alebo prejsť na alternatívnu formu prania pomocou mydlových orechov? Dobrá rada je nad zlato, ale kto vie, aké je to najlepšie riešenie? Mamičky, práve pre vás sme pripravili tento článok. Pokúsime sa zhrnúť všetky užitočné informácie, ktoré vám pomôžu pri praní detskej bielizne.

Prečo musíme dávať pozor pri praní detských šiat?

pranie detského prádla

Určite ste už nad tým uvažovali, prečo je potrebné používať iný prací prostriedok pri praní detskej bielizne ako pri praní pre dospelých. (Samozrejme, výnimkou sú tí dospelí, ktorí majú veľmi citlivú pokožku, alebo sú alergickí na rôzne zložky pracích prostriedkov.) Odstraňovanie škvŕn a rôznych nečistôt nie je ľahké. Aby ich pracie prostriedky vedeli efektívne odstrániť, používajú sa na to chemické látky, je jedno či ide o pracie gély, kapsuly, alebo o pracie prášky. Možno tieto látky, (prídavky) pôsobia nebezpečne a odstrašujúco, ale v danom množstve nie sú škodlivé ani pre ľudskú pokožku, ani pre bielizeň. Ale nakoľko sú to umelé látky a nie prirodzené, môžu spôsobiť iritáciu pokožky. Tiež sú plné parfumových látok, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie. Aviváž používame hlavne preto, lebo chceme, aby naša bielizeň krásne voňala a aby bola mäkká. Aviváž však obsahuje zmäkčujúce látky, ktoré môžu spôsobiť vyrážky na pokožke. Z rôznych pracích prostriedkov sú najúčinnejšie pracie prášky, ale ich veľkou nevýhodou je, že na oblečení môže zostať zvyšok prášku, ktorý môže vyvolať alergickú reakciu na pokožke. Ak ide o detské prádlo, lepším riešením je prací gél. Ľahšie sa rozpustí v bubne práčky, ale je potrebné upozorniť na to, že klasické pracie gély obsahujú veľa parfumových látok. Pri praní detského prádla odporúčame zvoliť si vždy špeciálny prací prostriedok určený na detskú bielizeň, alebo môžeme vyskúšať aj špeciálne prostriedky pre alergikov. Tieto dva tipy sú vyvinuté pre deti a ľudí s extra jemnou a citlivou pokožkou a sú dokonca  vhodné aj pre novorodencov. Ak sa úplne chceme vyhnúť chemickým látkam, alternatívne prostriedky sú stvorené práve pre nás.

Ktorý prací prášok je pre deti najlepší?

Klasické pracie prostriedky obsahujú umelé chemické látky, parfumové látky a farbivá, aby naša bielizeň zostala dlho mäkká, voňavá a aby jej farba zostala žiarivá. Ak si zvolíme klasické pracie metódy aj pri praní prádla nášho drobčeka, odporúčame si vybrať špeciálny prací prostriedok pre deti.

  • Prací prášok je z rôznych dostupných možností na trhu ten najúčinnejší, hlavne keď už dojčenie kombinujeme s prikrmovaním. Určite každý z nás vie, aké ťažké je odstrániť zvyšky mrkvy z malého bieleho trička. Cieľom prášku na pranie je efektívnosť, preto je takmer nemožné nájsť senzitívny prací prášok na bielizeň. Ak hľadáte prací prášok pre deti, odporúčame značku Lovela, ich hypoalergénne produkty boli vyvinuté špeciálne pre deti.
  • Tekuté pracie prostriedky, tzv. pracie gély sú dnes najobľúbenejším pracím prostriedkom na trhu a nájdeme z nich širokú škálu špeciálnych verzií. Medzi produktmi najväčších značiek ako napr. Ariel a Persil nájdeme pracie gély pre deti aj pre alergikov, sú to osvedčené prostriedky.
  • Používate radšej kapsuly na pranie, aby ste nemuseli riešiť presnú dávku gélu? Zlou správou je, že ak potrebujete senzitívny, hypoalergénny prostriedok, ponuka na trhu nie je až taká široká. Prečo? Lebo kapsuly sú vyvinuté tak, aby čo najviac uľahčili proces dávkovania. Aj tie senzitívne verzie obsahujú zväčša aviváž a parfumové látky, ktoré môžu dráždiť pokožku bábätka.
  • Alternatívne spôsoby prania, ktoré sú aj ekologickejšie ako tie štandardné metódy, môžu byť dobrou voľbou aj pre alergikov, aj pre mamičky s malými deťmi. Medzi alternatívne spôsoby patria, napríklad orechy na pranie (mydlové orechy), sóda bikarbóna, ocot – samé prírodné látky ktorými šetríme a chránime aj životné prostredie.

Všetko o pláchaní a sušení

Správny výber pracieho prostriedku nie je všetko, ak ide o pranie prádla pre tých najmenších. Prečo je potrebné dôkladné pláchanie oblečenia? Odpoveď je jednoduchá: aby sme z bielizne odstránili všetky zvyšky pracieho prostriedku. Pri praní oblečenia pre novorodencov odporúčame zvoliť dvojité pláchanie, ale vždy iba s čistou vodou bez aviváže. Aviváž môže veľmi ľahko spôsobiť iritáciu, nielen u malých detí, ale aj u dospelých. Nemusíme mať na pokožke ani vyrážky, aviváž môže spôsobiť „iba“ nepríjemné svrbenie. Častou otázkou je tiež, či treba prať detské prádlo pri vyššej teplote alebo nie. My odporúčame, aby ste prali tieto mini kúsky oblečenia minimálne pri teplote 40°C. Ale pozor! Prečítajte si vždy etikety, aby nedošlo k zničeniu malého trička alebo pulóvra. Oblečenie pre novorodenca vždy predtým vyperte, ako ho doň prvýkrát oblečiete.

Čoraz viac ľudí používa doma sušičku prádla, je to najrýchlejšia a najefektívnejšia metóda sušenia oblečenia, šetríme ňou aj prírodu, aj čas pre seba. Bez problémov v nej môžete sušiť aj detskú bielizeň. Samozrejme, bielizeň uschne aj v prípade ak doma nemáte sušičku. Snažte sa bielizeň po praní sušiť na slnku, aby ňou prechádzal čerstvý vzduch. A čo so žehlením? Starí rodičia by určite hneď povedali, že je žehlenie nevyhnutné, ale pravdou je, že ak periete pri vyššej teplote (pri 60°C), choroboplodné baktérie sa zničia už v práčke.

Rýchle a efektívne odstránenie škvŕn

Fľaky od mrkvy, škvrna od špenátu a od broskyňového kompótu, fľaky z trávy a blata, a mnohé ďalšie „pečiatky“ na oblečení nášho drobčeka. Deti objavujú svet úprimne a svojsky, pričom si vôbec nedávajú pozor na oblečenie... A takto je to správne! Ale rodičia vedia, že tá najväčšia škvrna sa objaví určite na tom kúsku oblečenia, z ktorého sa pomocou jemných detských pracích práškov a prostriedkov v žiadnom prípade nedá vyprať. Čo s tým môžete urobiť? Naše dobré rady pre vás sú nasledujúce: pred praním namočte bielizeň aspoň na hodinu do vlažnej vody, utrite škvrnu mydlom na pranie, a vyperte prádlo bežným spôsobom, ale pri najvyššej možnej teplote, ktorá je uvedená na etikete oblečenia. Ak škvrna nezmizne, skúste to znova. Kľúčový je pre úspešné odstránenie fľakov aj faktor času: vyperte odev ihneď po zašpinení, aby sa škvrna nedostala hlboko do tkaniny.

Ekzém z pracieho prášku?

Ekzém je jedna z chorôb, pri ktorej sa dá veľmi ťažko určiť príčinu. Zvyčajne sa prejavuje ako červená svrbivá vyrážka, u najmenších sa objaví najčastejšie na čele, lícach, stehnách, pri väčších detí v kožných záhyboch. Ekzém môže súvisieť s problémami s imunitou, ale zapríčinením môže byť aj oblečenie zo syntetickej látky, potravinová alergia, alebo aj prací prostriedok. Čo s tým môžeme urobiť? Ak príznaky nie sú až také závažné, a dieťa netrpí kvôli svrbeniu, môžeme vyskúšať domáce tipy a triky. Skúste používať namiesto pracieho prášku špeciálny prací gél bez parfumových látok, alebo si zvoľte alternatívnu metódu prania. Prírodné látky ako mydlové orechy alebo sóda bikarbóna neobsahujú žiadne chemikálie, sóda bikarbóna a ocot majú tiež dezinfekčný charakter. Vymieňajte posteľnú bielizeň častejšie, a perte ju pri vysokej teplote pracím práškom alebo gélom s označením senzitív. Žiadnu aviváž k praniu nepridávajte.

Riešením môže byť aj výmena oblečenia. Pre bábätko zvoľte oblečenie z bavlny alebo z bambusového vlákna, ktoré je nielen mäkké a príjemné na nosenie, ale aj priedušné. Vedeli ste, že rôzne farbivá, ktoré sa používajú na zafarbenie látky môžu spôsobiť alergiu? Preto odporúčame zvoliť si pre novorodencov prevažne bielu bielizeň alebo bielizeň pastelovej farby. Čím menej farby, tým menej umelých farbív.

Nezabúdajte ani na ochranu podráždenej pokožky. Používajte mastné krémy, zmäkčujúce krémy a výrobky, ktoré upokoja a ochladia pokožku. Hydratácia je tiež veľmi dôležitá, a dávajte pozor aj na to, aby ste nekúpali dieťa v príliš horúcej vode. Ak príznaky nezmiznú, naopak – ešte sa aj zhoršia, poraďte sa s lekárom.

Alternatívne metódy, ktoré sú šetrné k pokožke

Pokožka každého dieťaťa reaguje inak na účinky a faktory prostredia. Veľa detí nemá problém s chemickými pracími prostriedkami, ale v poslednej dobe pribúda čoraz viac detí s alergiou na nejakú zložku aj tých špeciálnych pracích gélov alebo práškov. Úplne z prania vynechať chemické látky nie je vôbec jednoduché, no vďaka tomu, že sa naša spoločnosť snaží čoraz viac šetriť prírodu, tieto alternatívne metódy sú čoraz populárnejšie. Orechy na pranie sú plodom tropického stromu, a obsahujú prírodný saponát. Jednoducho ich môžeme vložiť do práčky, efektívne odstránia škvrny a znečistenia. Tiež je ich výhodou nízka cena, a dokonca ich môžeme aj viackrát použiť. Neobsahujú žiadne látky, ktoré by podráždili pokožku, sú vhodné pre ľudí s veľmi citlivou pokožkou a sú vhodné aj pre alergikov. Sóda bikarbóna alebo jedlá soľ tiež dokážu účinne odstrániť nečistoty z bielizne, pokojne ich môžeme používať aj pri praní detského prádla. Do práčky môžeme pridať aj malé množstvo octu, jeho pach nebudeme cítiť naopak môžeme sa tešiť z jeho prírodného zmäkčujúceho a dezinfekčného charakteru.

Príchod malej ratolesti do rodiny je veľká radosť pre každého. Chránime ju pred všetkým a snažíme sa jej zabezpečiť a poskytnúť len to najlepšie čo vieme a môžeme. Ochrana pokožky bábätka je celkom veľkou výzvou pre rodičov, nakoľko jemná a tenká pokožka novorodenca je veľmi citlivá. Veľmi rýchlo ju čokoľvek podráždi a alergickú reakciu mnohokrát môže zapríčiniť aj prací prostriedok. Preto vám odporúčame dôkladne preštudovať všetky možnosti prania detskej bielizne, a zvoliť si ten najvhodnejší spôsob. Špeciálne produkty ako pracie prášky pre deti a senzitívne pracie gély neobsahujú bieliace a iné chemické látky, sú vhodné aj na pranie oblečenia novorodenca. Aviváž odporúčame úplne vynechať, lebo parfumové látky sú často príčinou vyrážok. Ale majme na pamäti aj to, že každý jeden z nás je iný, máme inú pokožku, taktiež aj deti. Preto sa môže stať, že daný produkt jednému človeku nespôsobí žiadny problém, ale naopak druhému áno.