Aký prací prášok používať na biele prádlo?

Aký prací prášok používať na biele prádlo

Takto si vyberte najlepší prací prášok na biele prádlo!

 

Biela farba je spojená s čistotou a jemnou krásou, ktorú mnohí z nás aj radi uprednostňujú pri výbere oblečenia. Cítime sa v nej elegantne, a  je aj veľmi príjemná a pohodlná na nosenie v lete. Ale každý jeden z nás vie, že udržanie žiarivo bielej farby našich šiat, tričiek alebo košieľ nie je vôbec jednoduché. Proti zažltnutiu, zošednutiu a tiež proti škvrnám od potu je ťažké bojovať, nehovoriac o stopách po mejkape a rúžoch. Každý fľak na bielom oblečení  svieti a je veľmi náročné ho odstrániť bez poškodenia látky. Zvoliť si ten najlepší prací prášok na biele prádlo nie je jednoduché, nakoľko na trhu môžeme nájsť stovky možností. Ktorý si vybrať z množstva pracích prostriedkov, ktorý je najlepší prací prášok a ktoré gélové kapsuly sa rozpustia vo vode lepšie a rýchlejšie? Alebo si zvoliť radšej alternatívnu metódu ako sú napríklad mydlové orechy? V tomto článku vám pomôžeme orientovať sa v téme, aby ste si mohli dlho užívať vaše obľúbené kúsky oblečenia.

 

Nepriatelia bieleho prádla

  • Na bielom oblečení vznikajú veľmi často žlté škvrny a fľaky od potu. – V zime sa potíme menej, v lete oveľa intenzívnejšie a častejšie, a od potu a dezodorantu máme tričko v oblasti podpazušia žlté. Ako môžeme tomuto predísť? V lete odporúčame prať šaty častejšie, čím skôr po použití, aby sa škvrna nedostala hlboko do látky. Aby ste ochránili kvalitu látky pri zvýšenom počte praní, dávajte si pozor na teplotu vody, neperte pri príliš vysokej teplote. Napríklad, pri ľahkých letných šatách stačí, ak si zvolíte program „ručné pranie“. Tiež vám odporúčame zvoliť si také dezodoranty a antiperspiranty, ktoré sú vyvinuté tak, aby nezanechali fľaky.
  • Látky stratia svoju žiarivú belosť, zažltnú alebo zošednú. – Látky starnú a nosením postupne strácajú aj kvalitu. Túto premenu si pri bielom odeve všimneme najskôr na jeho farbe. Náš tip: perte oblečenie maximálne pri teplote 40°C (ideálne pri 30°C), lebo pri príliš vysokých teplotách tkanina  vybledne, zažltne.
  • Na bielej farbe všetko vynikne: aj tie najmenšie bodky, škvrny. – Určite sa vám už stalo, že ste s chuťou jedli na obed polievku, a po obede zdobili vašu snehobielu blúzku malé škvrny a bodky od polievky. Ak by neboli „na bielom plátne“, nikdy by ste ich neuvideli. Čím skôr vyperiete kúsok oblečenia, tým väčšiu šancu máte na odstránenie škvrny. Pomôže aj to, ak ho pred praním minimálne na hodinu namočíte do vlažnej vody, a môžete si zakúpiť aj špeciálne odstraňovače škvŕn.

 

Aký prací prostriedok si zvoliť, aby naša bielizeň dlho žiarila belosťou?

Hneď na úvod by sme chceli dodať, že univerzálny prací prostriedok vám na to určite nestačí. Odporúčame si zvoliť prací prostriedok vždy podľa toho, čo periete, lebo jednotlivé typy majú špeciálne účinky na textílie. V nasledujúcich odsekoch vám priblížime jednotlivé typy pracích prostriedkov, aby sme vám pomohli pri výbere toho najlepšieho pracieho prášku, gélu, či alternatívnej metódy.

 

Výhody pracieho prášku

Z rôznych typov pracích prostriedkov je najúčinnejší prací prášok. Nachádzajú sa v ňom bieliace prvky, ktoré sú veľmi užitočné pri praní bielej bielizne. Napriek tomu, že sa postupne znižuje predaj pracích práškov na celom svete, je stále najúčinnejším pracím prostriedkom. Ak chceme z oblečenia odstrániť naozaj veľkú špinu, napríklad červené víno, najlepším riešením bude pre nás stále prací prášok.

Ale práve kvôli jeho konzistencii, ho mnohí z nás nemáme radi. Prací prášok treba nasypať do zásobníka pračky a častokrát sa stane, že prášok vysypeme aj na podlahu. Je náročné na uschovanie, lebo sa jeho obal rýchlo roztrhne – samozrejme len v prípade, ak nie je uložený v plastovom alebo papierovom boxe. Čím viac prášku, tým lepšie? Určite nie, pri praní používajte presnú dávku, ktorá je uvedená na jeho obale. Inak sa môže stať, že zvyšok pracieho prášku zanechá biele stopy na oblečení. Používanie priveľa pracieho prášku škodí aj pračke, lebo v nej zostane zvyšok pracieho prášku.

 

Prací gél

Najväčšou výhodou tohto typu pracích prostriedkov je práve ich tekutá forma. Môžeme ho aplikovať priamo do bubna práčky, čo zaručuje, že sa gél poriadne rozpustí, a nezanechá fľaky a stopy na našom oblečení. Dávnejšie ho odporúčali použiť hlavne pri praní farebnej alebo čiernej (tmavej) bielizne, ale dnes už nájdeme u najväčších výrobcov pracích gélov špecifické produkty vyvinuté na efektívne pranie bieleho oblečenia.

Boli by ste radi, keby bol  váš nový pulóver aj po roku jemný a hodvábny? Samozrejme, to závisí od mnohých faktorov, ale ak si zvolíte prací gél, zvýšite si šancu na uchovanie hodvábnosti oblečenia. Gély sú najjemnejšie pracie prostriedky, rýchlo a dobre sa rozpúšťajú vo vode, ľahko sa dostanú do hĺbky látky a prádlo zostáva dlho mäkké a hebké. Práve preto majú pracie gély nižšiu účinnosť pri odstraňovaní škvŕn a pri praní extrémne znečisteného prádla. Ak vykonávame prevažne  sedavú prácu pri počítači v kancelárii, účinnosť pracích gélov nám úplne vystačí.

 

Kapsuly na pranie

Ak hovoríme o klasických (chemických) pracích prostriedkoch, používanie kapsúl na pranie je tá najjednoduchšia a najšetrnejšia metóda prania. Nemusíte nad tým rozmýšľať či ste dali príliš málo alebo veľa pracieho prostriedku do pračky, veď jedna kapsula obsahuje presnú dávku pracieho gélu. Nemusíte z nej nič odstraňovať, vonkajšia vrstva sa rozpustí vo vode vtedy, keď je to potrebné.

Stalo sa vám už to, že ste si mysleli, že vám prací gél stačí na ešte jedno pranie, ale nakoniec vám z gélu nezostala ani polovičná dávka potrebná k ďalšiemu praniu? Jedna kapsula stačí na jedno pranie, jednoducho môžete spočítať, koľko vám z kapsúl ešte v krabici zostalo. Nakoľko na obale je označený aj počet kapsúl, presne si vopred viete vypočítať na koľko praní máte ešte doma pracie kapsuly. Ich pracia účinnosť je podobná účinnosti pracích gélov. Niektoré kapsuly obsahujú aj aviváž a toto plus nám dokonca ušetrí peniaze. Kapsuly na pranie sú určené na univerzálne, na farebné a na biele oblečenie.

 

Mydlové orechy alebo orechy na pranie

Uvažovali ste už niekedy o prírodnej forme prania? Celý internet je plný rôznych tipov, ako byť ekologickejší, ako chrániť prírodu a naše zdravie. Ale faktom je, že sa ťažko zbavujeme zvykov a metód, ktoré používame dennodenne už dlhé roky. Ak sa rozhodnete, že nechcete používať chemické látky pri praní vášho oblečenia a bytových textílií, dobrou alternatívou môžu byť mydlové orechy. Orechy na pranie sú šupky z indických mydlových orechov, a obsahujú tzv. saponín, prírodný (rastlinný) saponát. Efektívne odstránia škvrny a znečistenia, sú lacné a môžeme ich používať viackrát, na viac praní. Sú 100% prírodné, preto sú vhodné aj pre ľudí s citlivou pokožkou.

Nakoľko mydlové orechy neobsahujú žiadne bieliace látky, pri praní bieleho prádla je potrebné použiť bieliaci prostriedok. Odporúčame k nim používať praciu sódu, ktorá má nielen bieliace účinky, ale aj účinne odstraňuje väčšie nečistoty. Sú vhodné na všetky druhy látok, môžeme s nimi prať bielizeň, ale aj posteľné prádlo.

 

Alternatívne metódy

Naozaj stačí k praniu len pridať prášok do pečiva a on vybieli šaty a zažltnuté záclony tak, ako keby boli nové? Áno, táto domáca praktika skutočne funguje. Prášok do pečiva môžete jednoducho pridať k praciemu prášku, alebo ho nasypte rovno do bubna práčky. V kuchyni nájdeme aj mnoho ďalších alternatív na ekologickejšie pranie a bielenie nášho bieleho oblečenia a bielizne. Jedlá sóda (sóda bikarbóna) a soľ účinkujú vynikajúce pri odstraňovaní škvŕn, a pri ich kúpe ani nemusíme hlboko siahnuť do peňaženky. Citrónová šťava má tiež vynikajúci bieliaci účinok, ale pri dávkovaní si dajme pozor, aby sa nedostala do priameho kontaktu s našim oblečením. Každý vie, ako účinne dokáže ocot odstrániť vodný kameň.  Ak nám nevadí jeho kyslý pach, aj pri praní môžeme využiť jeho účinky. Oblečeniu dodá mäkkosť, prinavráti žiarivosť bielej bielizni, a tiež účinne odstraňuje aj vážnejšie znečistenia. Ocot má aj dezinfekčný charakter, môžete ním vyčistiť aj samotnú práčku bez prádla. Samozrejme, aj tu platí pravidlo používania prostriedkov vždy s mierou.

 

Pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou

Príliš citlivá suchá pokožka, ekzém a svrbenie – to sú príznaky alergikov, príznaky ktoré môžu vyvolať aj pracie prostriedky. Ak máme v rodine alergika, určite vieme, aké ťažké je nájsť vhodný spôsob prania, ktorý nedráždi jeho pokožku. Na trhu môžeme nájsť už mnoho pracích gélov pre alergikov, ale vždy si všímajme a dávajme veľký pozor na zloženie, nie sú všetky gély a prostriedky rovnaké. Špeciálne vyvinuté látky čistia s maximálnym účinkom a efektom, pričom nespôsobujú príznaky alergie. S prírodnými pracími prostriedkami, ako sú mydlové orechy - určite netrafíme vedľa, alebo si môžeme zvoliť z alternatívnych pracích metód, ktoré sme už opísali vyššie. Citrón, ocot a sóda bikarbóna sú najväčšími čarodejníkmi z našej kuchyne, aj alergici ich môžu používať. Tiež odporúčame vzdať sa aviváže, alebo si zvoliť prostriedok určený na citlivú pokožku. Tieto špeciálne aviváže neobsahujú zbytočné farbivá a parfumované, vonné látky, a môžeme ich používať aj pri praní detského prádla. Môžete používať aj antibakteriálne gély na pranie, ktoré ničia skoro sto percent baktérií.

 

Biele prádlo, bielizeň, ale aj bytové textílie časom stratia svoju žiarivú farbu aj bez toho, aby sme ich používali alebo nosili príliš často. Určite ste už videli zažltnuté alebo zošednuté záclony, alebo ste si všimli, že tá krásna biela prikrývka, ktorú ste dostali minulé Vianoce, stratila tú čerstvú belosť akú mala, keď ste ju dostali?. Ani jedna látka si nezachová svoju farbu na veky vekov, lenže na tej bielej to vidno oveľa skôr ako na ostatných. Úplne sa tomu nevieme ubrániť, ale ak si uvedomíme, ktoré faktory majú vplyv na farbu, a zvolíme si najlepší prací prášok alebo gél, môžeme predísť vyblednutiu snehobieleho trička alebo poškodeniu látky našej obľúbenej košele, a tým aj predĺžiť životnosť tkaniny.