Profesionálne čistiace prostriedky - aby náš domov žiaril čistotou

Profesionálne čistiace prostriedky

Samotný proces upratovania má málokto rád, ale pocit čistého bytu alebo domu je na nezaplatenie. Nikde žiadny prach, ani šmuhy, cítiť iba príjemnú vôňu nášho čistiaceho prostriedku na podlahe. Kúpeľňa žiari čistotou a belosťou, z kohútika zmizli vápenné usadeniny a mydlové škvrny. Hovorí sa, že čistota je pol života, ale upratovanie je potrebné a dôležité aj kvôli tomu, aby sme z našich domovov odstránili všetky baktérie.

Ale vôbec nie je jedno ako dlho nám to upratovanie trvá. Čas vyčistenia celého bytu alebo domu závisí nielen od toho, akú veľkú rozlohu  má naše bývanie, ale aj od toho, či používame profesionálne čistiace prostriedky, alebo nie.

Zloženie je dôležité

Čistiace prostriedky obsahujú rôzne chemické látky. Tieto zložky zabezpečia účinnosť aj proti mastným škvrnám a špinám. Zloženie profesionálnych čistiacich prostriedkov závisí od toho, na čo sú určené. Môžu obsahovať alkohol, detergenty, dezinfekčné látky, povrchovo aktívne látky, kyseliny, a skoro každý prostriedok obsahuje aj tenzidy. Alkohol má na jednej strane dezinfikačný charakter, na druhej strane efektívne odstraňuje škvrny rôzneho typu, napríklad aj permanentný popisovač. Dezinfikačné látky tiež slúžia na to, aby sa počas čistenia odstránilo čo najviac baktérií.

Detergent umožňuje, aby sa čistiace zložky a voda mohli zmiešať, a preto sa dá pomocou neho odstrániť špinu. Detergenty obsahujú hlavne pracie prostriedky. Pri čistení majú podobnú funkciu povrchovo aktívne látky. Tieto látky umožnia, aby sa voda, olej alebo mastnota mohli zmiešať, aby sa pomocou nich dali rýchlo a jednoducho dôkladne umyť a vyčistiť  aj tie najmastnejšie panvice. Kyseliny ako napríklad aj kyselina citrónová sú žieravé, preto ich môžeme používať na odstraňovanie vodného kameňa v kúpeľni. Čo sa týka tenzidov - rozpúšťajú mastnotu a zabezpečia zmáčavosť povrchu. Ak  by naše saponáty neobsahovali tenzidy, oveľa náročnejšie by bolo umyť mastný plech.

Nadmerné používanie čistiacich prostriedkov môže u ľudí s citlivejšou pokožkou vyvolať alergickú reakciu. Čistiace prostriedky často vysušujú pokožku, ale môžu spôsobiť aj svrbenie, alebo iritáciu dýchacích ciest. Preto sa vždy informujte o správnom dávkovaní prostriedkov a dodržiavajte bezpečnostné pokyny, ktoré sú uvedené na obale.

 Profesionálne čistiace prostriedky

Aby sme mali čistý a voňavý domov, treba si vybrať  správne čistiace prostriedky. Na trhu máme na výber veľmi veľa čistiacich prostriedkov, a aby ste sa nestratili v širokej ponuke , urobili sme pre Vás zoznam, v ktorom nájdete všetko potrebné k efektívnemu čisteniu bytu alebo domu. Čím kvalitnejšie čistiacie prostriedky a stroje máme, tým efektívnejšie s nimi vieme pracovať.

·       VysávačKvalitný vysávač je najlepší pomocník v domácnosti. Vždy je po ruke a s  jeho pomocou sa dá rýchlo povysávať nielen prach, ale aj omrvinky z chleba, či omylom vysypané arašidy. Predstavte si, aké náročné to bolo predtým, kým sa ešte vysávač nevynašiel. Koberec museli vyprášiť vonku, na dvore, podlahu museli najprv pozametať, potom niekoľkokrát umyť. Kvalitný vysávač rýchlo a efektívne odstraňuje prach z rôznych typov podláh. Zvoľte si typ s vysokou účinnosťou vysávania, a dbajte aj na to, aby úroveň prachovej emisie nebola nižšia ako trieda B. Toto kritérium vám zabezpečí, aby  vysávač pri vysávaní prinavracal do prostredia čo najmenej prachu.

·       Elektrostatická prachovka, utierky z mikrovláknaPrachovky vyrobené z elektrostatického alebo antistatického mikrovlákna priťahujú prach a držia ho v sebe pevne, kým ich nevyprášime. Väčšina z nich je univerzálna, určená na každý povrch, a ich tvar je vytvorený tak, aby sme ľahko dosiahli aj na ťažko dostupné miesta v byte. Po použití je treba prachovku iba vyprášiť, alebo vymyť teplou vodou. Rôzne typy utierok z mikrovlákna slúžia na rôzne účely: jedna utierka priťahuje prach, druhá slúži na leštenie, iná na čistenie auta. Môžeme ich používať suché aj mokré a nesmú chýbať zo žiadnej domácnosti.

·       Upratovací set na podlahuPod klasickým upratovacím setom myslíme podlahový mop a vedro, ale tieto sety už čoraz častejšie obsahujú aj rôzne návleky a tiež profesionálne čistiace prostriedky. Profesionálne čistiace sety už majú zabudovaný žmýkací systém vo vedre, aby sa nemuseli namáčať ruky do špinavej vody. Mop môže byť plochý alebo strapcový, vyrobený z mikrovlákna, ktoré efektívne priťahuje prach a špinu. Najlepšie mopy majú pohyblivý kĺb, pomocou neho vieme dosiahnuť aj na povrchy pod nábytkom.

·       Teleskopický čistič okienAj vy sa trápite tým, že na čisto umytom okne vidíte čiary a šmuhy? Neviete nájsť vhodnú utierku na leštenie? Dokonalým riešením môže byť teleskopická stierka na sklo, ktorú môžete používať nielen na umývanie okien, ale aj na umývanie zrkadiel, sprchových kútov, dlaždíc  a obkladov. Teleskopickou rukoväťou bezpečne dosiahnete aj hornú časť vysokých okien. Klasický set obsahuje hubicu, nádržku na vodu s čistiacim prípravkom, rozprašovač a mop. Treba len nastriekať vodu, rozotrieť a odsať a naše okno už aj žiari čistotou.

·       RukavicePri upratovaní používame rôzne chemické čistiace prostriedky, ktoré môžu vysušiť naše ruky, alebo môžu  spôsobiť iritáciu pokožky, nielen u ľudí s citlivou pokožkou. Preto je pri upratovaní odporúčané používať gumené rukavice. Jednorázové latexové rukavice sú elastické, ľahké a mäkké, sú určené na každodenné používanie. Dlhé gumené alebo latexové rukavice z hrubšej látky majú špeciálny protišmykový povrch, udržia naše ruky suché počas celého upratovania. Profesionálne rukavice majú jemnú bavlnenú výstelku, ktorá chráni našu pokožku. Používajte ich aj pri umývaní riadu.

·       Antibakteriálne vlhčené utierkyJedným z hlavných cieľov upratovania je dezinfekcia nášho životného prostredia. Profesionálne čistiace prostriedky nám v tom pomôžu, ale ak chceme odstrániť všetky baktérie z nášho bytu, je potrebné používať antibakteriálne utierky. Sú vhodné na použitie na všetky povrchy, môžeme utierkami dezinfikovať kúpeľňu, kuchyňu, stoličky... Antibakteriálne vlhčené utierky ničia nielen baktérie a vírusy, ale – dobrou správou pre alergikov je, že efektívne odstraňujú aj alergény. Dávajte pozor na to, či obsahujú bielidlo, ak áno, pozor - môžu poškodiť nábytok!

Takto bude náš byt čistý

Čo potrebujeme k tomu, aby náš domov žiaril čistotou? Iba čas a čistiace prostriedky. Znie to jednoducho, však? V skutočnosti môže byť upratovanie poriadna makačka, ale s profesionálnymi čistiacimi prostriedkami a strojmi zvládnete upratovanie rýchlo a jednoducho.

·       Upratovanie kuchyneKuchyňa je jednoznačne tým priestorom v byte , kde sa nachádza najviac mastných škvŕn. Mastnoty, výpary a tuky spolu s prachom vytvárajú hnusnú vrstvu všade na povrchoch: na kuchynskom nábytku, na digestore, nehovoriac o rúre. Ich odstránenie je veľmi ťažké, musíte niekoľkokrát poumývať všetky povrchy, kým budete spokojní s výsledkom. Prácu si ale môžete uľahčiť profesionálnymi čističmi, ktoré rozpustia mastnotu a pomocou aktívnych látok odstránia špinu. Tieto kuchynské čistiace prostriedky sú veľmi účinné, ale aj veľmi silné roztoky, treba s nimi zaobchádzať veľmi opatrne. Odporúčame nosiť počas upratovania latexové rukavice. Čistiaci prášok alebo tekutý prostriedok? Čistiaci prášok je vždy trochu účinnejší, ale je dôležité dávať pozor na to , že ním môžete citlivé povrchy ľahko poškrabať.

·       Kúpeľňa a WCNajväčší nepriateľ kúpeľní je vodný kameň. Krásnu bielu farbu vane a umývadla mení na šedú alebo bledožltú, na striebornom vodovodnom kohútiku zanechá fľaky a špinu. Čo sa s tým dá robiť? Čistiace prostriedky vyvinuté na upratovanie kúpeľne obsahujú kyseliny, ktoré rozpustia vodný kameň natoľko, že kúpeľňu nemusíme ani silou drhnúť, stačí nám iba jednoducho umyť povrchy. Kvalitné čističe do kúpeľne vytvárajú ochrannú, vodotesnú vrstvu, a tým ochránia pred vodným kameňom všetky povrchy v kúpeľni. Ďalšou výzvou pri upratovaní kúpeľne je dezinfekcia toalety. Na sedadle, ale aj na okraji toalety sa hemžia baktérie, preto si treba  vybrať vždy antibakteriálne čističe. Tekuté prostriedky na udržiavanie čistoty WC majú aj dezinfekčný charakter, ale nič  tým nepokazíme, pokiaľ raz za mesiac prejdeme povrchy aj antibakteriálnou utierkou.

·       Čistenie oknaKoľko domácností, toľko praktík pri čistení okna. Niektorí stále používajú noviny, iní leštia sklo octom, tretí používajú čistiace prostriedky na okno,  používajú utierky z mikrovlákna, alebo práve naopak, handru si vyrobia  zo starého trička. A tí, ktorí chcú mať umývanie okna rýchlo za sebou, si určite zoženú stierku na sklo. Ale v tom sa asi zhodneme, že  je potrebné používať čistiaci prostriedok určený na umývanie okna, aby voda na našom okne nezanechala žiadne stopy a šmuhy. Nikdy nepoužívajte čistiaci prípravok na riad, je vyrobený na úplne iný účel. Okná - aj tie moderné plastové, si zaslúžia starostlivosť a na oplátku sa nám odvďačia dlhou životnosťou.

·       Umývanie podlahyAký prostriedok a aký spôsob čistenia si treba zvoliť závisí od typu podlahy. Máte doma tvrdú podlahu, napríklad dlaždice, alebo laminátovú podlahu? Tieto povrchy nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, dôležité je si iba zvoliť správny čistiaci prostriedok. Handru alebo mop vždy poriadne vyžmýkajte, aby podlaha nezostala príliš mokrá. Ak máte drevenú podlahu, musíte byť trošku opatrnejší, tá si vyžaduje extra starostlivosť. Nepoužívajte príliš horúcu vodu, a tiež dajte pozor na to, aby ste  podlahu nezaplavili vodou , lebo ju voda ľahko zdeformuje. Používajte mäkké utierky, a niekoľkokrát do roka aplikujte aj špeciálny roztok na ochranu povrchu. Dobrá rada: po poriadnom povysávaní izby pôjde poumývanie podlahy určite ľahšie.

·       Bez prachu je lepšiePrach nájdeme v byte úplne všade. Môžeme poriadne povysávať, poumývať a zotrieť všetky povrchy, na druhý deň je prach súčasťou našej domácnosti opäť. Ako sa zbaviť prachu? Úplne sa to nedá. Používajte kvalitný vysávač, ktorý má vysokú úroveň prachovej emisie, police a ostatné povrchy utrite utierkou z mikrovlákna, ktorá priťahuje prach, a hľadajte také univerzálne čistiace prostriedky, ktoré účinne pozbierajú prach. Profesionálne čističe a rôzne ochranné prostriedky na nábytok majú antistatický charakter, ich používaním môžeme dosiahnuť, že sa prach nedostane tak rýchlo na ošetrené povrchy. Tieto prostriedky poskytujú nábytku dokonalú starostlivosť a ochranu.

EKO upratovanie

Ekologické upratovanie sa v dnešnej dobe čoraz viac dostáva do centra pozornosti, pretože chrániť naše životné prostredie je spoločným záujmom každého. Rozmýšľali ste už o tom, kam sa dostanú tie chemické látky z rôznych čistiacich prostriedkov? Áno, do spodných vôd. Našťastie už existujú  aj upratovacie prostriedky bez škodlivých chemikálií, takzvané ekologické čističe.

Kedy môžeme hovoriť o ekologickom upratovaní? Ak väčšinu chemických čistiacich prostriedkov vymeníme za prírodné čistiace prostriedky, ako je napríklad ocot, sóda bikarbóna alebo kyselina citrónová. Tieto prostriedky nájdeme v každej domácnosti a sú vhodné na odstránenie rôznych škvŕn a špiny. „Zelené“ upratovanie môže byť podobne efektívne ako čistenie  chemickými látkami, iba na začiatku musíme byť trpezlivý, kým nájdeme napríklad správny pomer octu a vody na umývanie podlahy. Na trhu nájdeme aj rôzne „zelené“ výrobky, ako napríklad čistiaci piesok, alebo ekologický odmastňovač alebo WC čistič, a tiež si môžeme kúpiť prostriedky na umývanie riadu, ktoré sú k prírode šetrné. Ak si zvolíte alternatívny spôsob upratovania, pokojne experimentujte.

 

Profesionálne čistiace prostriedky Vám nielen uľahčujú upratovanie bytu alebo domu, ale aj šetria Vašim časom. Sú efektívne kvôli tomu, že obsahujú presnú dávku rôznych chemických látok, ktoré účinkujú na tom mieste, kde je to potrebné. Kvalitné čistiace prostriedky nielen čistia a dezinfikujú náš domov, ale aj chránia a ošetrujú náš nábytok a podlahu.