Nechajte dýchať svoju kúpeľňu alebo ako sa zbaviť plesne v domácnosti

preview-lightbox-eurodrogeria_plesne

Zo začiatku to je neviditeľný nepriateľ ale neskôr sa môže objaviť na viacerých miestach v domácnosti. Obľubuje vlhko a tmavé priestory. Viete o čo ide?

Pleseň je nepriateľom v domácnosti už od nepamäti. Napriek tomu, že máme dom alebo byt dobre odizolovaný, sa môže stať, že sa tento jav objaví. Pleseň je nielen nepekná na pohľad, ale ohrozuje aj naše zdravie. Vdychovanie spórov plesní môže spôsobiť napríklad ťažkosti s dýchaním. Znamená to, že čistá domácnosť bez plesní je základom zdravého bývania. Tmavé fľaky na stenách či podlahe, či oranžovú pleseň v sprchovom kúte by sme preto nemali ignorovať. Ale proti nej efektívne bojovať?

Pleseň v kúpeľni

Ak sa vám v kúpeľni vytvorila pleseň, treba urýchlene konať. Základom je napríklad pravidelné vetranie. Ak v nej nemáte okno, nechajte po horúcej sprche dokorán otvorené dvere, nech sa teplo a vlhko vyvetrá. Najčastejšie môžete nájsť plesne v rohoch sprchového kúta či v škárach kachličiek. Ak sa vám už vytvorili, siahnite po produktoch na odstraňovanie plesne v kúpeľni. Jedným z obľúbených je napríklad Savo proti plesni v kúpeľni. Tento prostriedok nielen odstraňuje pleseň, ale povrch aj vybieli a vydezinfikuje. Nanesenie je jednoduché. Prostriedok nastriekajte na povrch a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Počas tejto doby opustite kúpeľňu a dôkladne vetrajte. Potom opláchnite ošetrené miesto vodou alebo prípravok nechajte zaschnúť. Pri silnom napadnutí postup v prípade potreby zopakujte až potom, keď prípravok opláchnete, alebo necháte zaschnúť.

woman-cleaning-a-white-tiled-bathroom-wall-in-her--FV4FVGC

Na čo si dávať pozor: Pleseň neodstraňujte mechanicky, aby nedošlo k rozptýleniu spórov.

Posvieťte si aj na izby

Pleseň sa často objavuje aj v izbách bytov či domov. Aj v tomto prípade je dôležité vetranie a v zime zas vykurovanie. Sledovať treba aj nábytok, či nevytvára priestor pre živenie plesní. V rámci prevencie sú dostupné rôzne pohlcovače vlhkosti do izieb. Keď sa už pleseň objavila, tak je dobré zvážiť použitie prostriedku. Znova je tu pomocník v podobe Savo proti plesni, ktoré sa použije rovnako ako verzia do kúpeľne. Tento prostriedok je možné použiť aj na omietku, pozor si avšak dávajte v detských izbách, kde dbajte na vetranie.

spray-bottle-and-sponge-near-black-mould-wall-P9PUE3M

Ak Vám nepomohli ani vymenované prostriedky, tak je možno na zváženie použitie nejakého náteru alebo farby proti plesniam. Ak sa pleseň objavuje dlhšiu dobu a na väčších plochách tak je možno tiež na zváženie skontrolovať okná alebo prípadnú tepelnú izoláciu.