Tipy a triky: Zbavte sa škvŕn a nečistôt na oblečení rýchlo a efektívne

preview-lightbox-eurodrogeria_necistota_new

Leto je v plnom prúde a tí, ktorí si ho užívajú plnými dúškami, tak vedia, že sem-tam sa pritrafia aj nejaké menšie nehody. Pri deťoch to môžu byť napríklad škvrny od trávy, blata alebo rôzneho jedla. My dospelí tiež nie sme bezchybní, takže medzi najväčšie neresti patria napríklad škvrny od vína, rúžu alebo make-upu alebo od potu či krvi. Na vyriešenie týchto nešťastí je dostupných mnoho domácich rád ale i prostriedkov, ktoré sa dajú zakúpiť aj na našom eshope. My Vám v dvoch častiach prinesieme tie najlepšie rady našich starých mám  a zároveň aj vymoženosti 21. storočia, ktoré nám zjednodušia pranie.

Základom pri odstraňovaní nečistôt je rýchlosť identifikovania škvrny. Vďaka tomuto môžete predísť neskoršiemu komplikovanému odstraňovaniu nečistôt. V prípade, keď na svojom oblečení objavíme škvrnu od kávy, trávy, krvi, vína alebo rôzneho ovocia či zeleniny, tak je dobré namočiť škvrnu čo najskôr do studenej vody. Mylnou predstavou je napríklad drhnutie látky, ktoré je kontraproduktívne, keďže týmto spôsobom sa nečistoty dostanú hlbšie do štruktúry látky. Tento proces teda môže skomplikovať celkové pranie, pretože v tomto prípade už nebude postačujúce hodiť oblečenie do klasického prania medzi bežne znečistené oblečenie.

woman-looking-inside-washing-machine-with-red-sock-F82LP93

Odstraňovanie škvŕn pred praním

Po tom, ako sme zistili, že škvrnu bez pomoci nedáme von, tak najčastejšie siahneme po rôznych prostriedkoch na odstraňovanie škvŕn. Medzi najčastejšie patria tie, ktoré sa aplikujú na škvrnu pred praním. Tie sú dostupné vo viacerých skupenstvách ako napríklad tekuté v spreji a ako gél, tuhé v podobe mydla a práškové.

Tekuté prostriedky na odstraňovanie nečistôt

V prípade tekutých prostriedkov medzi tie najviac vyhľadávané patrí jednoznačne Vanish Oxi Action, ktorý vďaka svojmu účinku Oxi pôsobí na najrôznejšie druhy škvŕn, aj tie odolnejšie. Tekutý Vanish je bezpečne a ľahko použiteľný a je vhodný ako na farebnú, tak na bielu bielizeň. Postup pri používaní je veľmi jednoduchý. Nalejte tekutý Vanish priamo na škvrnu. Škvrnu podľa potreby preperte. Nechajte najdlhšie 5 minút pôsobiť a potom perte ako obvykle. Na odolné škvrny odporúčame namočiť. V prípade prania v pračke je možné pridať k praciemu gélu 100ml Vanishu a prať ako obvykle.

washing-clothes-PPAZDD8

Tuhé a práškové prostriedky na odstraňovanie škvŕn

Chystáte sa na dovolenku? Tak ak nechcete ostať prekvapení, jednoznačne nesmiete zabudnúť v rámci prevencie na tuhý odstraňovač škvŕn. Takým môže byť napríklad Vanish mydlo na škvrny, ktoré sa vďaka svojej kompaktnej veľkosti zmestí aj do batohu. Použitie mydla je veľmi jednoduché. Naneste požadované množstvo prostriedku na navlhčenú škvrnu a nechajte pôsobiť aspoň 5 minút. Následne oblečenie ešte preperte ručne a dôkladne preplákajte v čistej vode. V prípade ak zápasíte napríklad doma s nečistotami, ktoré by mohli prenášať nejaké baktérie a vírusy, tak jednoznačne nemôže u Vás doma chýbať Sanytol dezinfekčný odstraňovač škvŕn. Ten je možné použiť aj v prípade ručného prania. Nalejte do lavóra 4 l vlažnej vody (20 °C), pridajte bežný prací prostriedok a 1 lyžičku (30 g) dezinfekčného odstraňovača škvŕn Sanytol. Bielizeň nechajte namočenú vo vode aspoň 15 minút a následne dôkladne prepláchnite v čistej vode.

Účinný boj proti škvrnám počas prania v pračke

Na trhu je niekoľko produktov, ktoré sa pridávajú do prania v pračke pre odstránenie škvŕn. Medzi novinky avšak patrí Savo Universal prací gél na biele a farebné prádlo, ktorý sa používa ako klasický gél na pranie. Okrem toho, že vaše oblečenie zbaví škvŕn, tak zničí aj všetky baktérie a zároveň sa stará o prádlo. Aby ste predišli zbytočným komplikáciám, tak nezabudnite oblečenie pred praním roztriediť na farebné, biele alebo čierne.

person-pouring-concentrated-compact-laundry-liquid-CWHQQVW

 

Prevencia pred nežiaducim zafarbením oblečenia počas prania

Ruku hore, komu sa to ešte nestalo! Nové červené tričko sa zatúlalo medzi farebné oblečenie v práčke. Je pravda, že ste síce získali jedno nové tričko, ale asi ďalšie tri sa Vám tak zafarbili, že sú nenositeľné. Tomuto nešťastiu môžete predísť veľmi jednoducho a efektívne. Viete, čo k tomu potrebujete? Obyčajné obrúsky pohlcujúce farbu. Okrem toho, že predídete nechcenému zafarbeniu oblečenia, tak obrúsky chránia aj pred zosiveniu a prefarbeniu. Vďaka tomuto budete môcť prať spolu oblečenie rôznych farieb. V prípade prania bieleho oblečenia zas napríklad bieliace obrúsky Fine White zabezpečia, že vaše oblečenie získa požadovanú belosť aj pri nízkych teplotách. Ešte stále váhate nad týmito pomocníkmi?

view-looking-out-from-inside-washing-machine-as-yo-36FTBYP

Odstraňovanie škvŕn s dôrazom na citlivú pokožku najmenších

V prípade odstraňovania škvŕn z oblečenia našich najmenších by sme jednoznačne mali dbať na citlivú detskú pokožku. V takomto prípade je rozumné siahnuť po ekologických pracích prostriedkoch, ktoré sa vyznačujú aj tým, že sú nielen účinné ale aj šetrné k pokožke a zároveň k prírode. Takouto voľbou môže byť napríklad aj ekologický prací prostriedok pre dojčenskú bielu a farebnú bielizeň. Účinné zloženie s prírodnými výťažkami z harmančeka odstraňuje odolné škvrny napr. od kaší alebo mrkvy. Prostriedok je špeciálne vyvinutý pre potreby dojčiat, malých detí a alergikov. Pre odstránenie odolnejších škvŕn môže byť vhodné použiť pred praním mydlo proti škvrnám, ktoré odstráni aj staršie a výraznejšie škvrny. Mydlo sa odporúča použiť pred praním tak, že sa na 15 minút nanesie na nečistoty a následne sa vloží medzi ostatné oblečenie do práčky.

baby-clothes-on-clothesline-in-garden-G9AUNHS

Domáce tripy a triky

Medzi obľúbené spôsoby pre odstránenie škvŕn patria jednoznačne tie domáce. Častými pomocníkmi sú tak napríklad soľ, sóda bikarbóna, ocot alebo kyselina citrónová.

V prípade odstránenia napríklad čerstvej škvrny od krvi stačí obyčajná studená voda. Pri zaschnutej krvi to je už trocha komplikovanejšie, ale nie nemožné. Ako na to? Pripravte si roztok zo sódy bikarbóny alebo soli a studenej vody a namočte do neho oblečenie. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom vyperte na studenom programe.

Určite ste sa už stretli tiež s nepríjemnosťou v podobe prilepenej žuvačky na oblečení. Opak je výnimkou a v tomto prípade rýchlosť odstránenia nehrá žiadnu dôležitú úlohu. Skôr Vám pomôže, ak žuvačku necháte tak a vložíte oblečenie so žuvačkou do mrazničky. Po zmrznutí žuvačku jednoducho odlúpnete a nezostane po nej ani stopa.

red-wine-ring-stains-DLKMTW7

Večerné rande Vám narušila nečakaná škvrna od bieleho alebo červeného vína? Toto je jeden z prípadov, kedy sa klin klinom vybíja. V prípade škvrny od červeného vína je dobré na oblečenie aplikovať biele víno, nechať pôsobiť a následne na škvrnu nasypať veľké množstvo soli a dať do prania ako bežne. Biele víno by na oblečení síce nemalo zanechať škvrnu, ale môže sa stať. V tom prípade škvrnu preperte teplou vodou a následne naneste veľké množstvo soli a operte v práčke ako bežne.

Dúfame, že sme Vám ponúkli cenné rady pre odstraňovanie škvŕn. Pomocníkom pre výber toho správneho prostriedku pre Vás môže byť aj napríklad náš eshop.