Veľké upratovanie: Čo všetko zahŕňa a aké prostriedky sa Vám zídu

velke upratovanie

Veľké upratovanie je tradičným úkonom na jar. Často sa avšak v domácnosti rozhodneme pre upratovanie aj na jeseň, nakoľko sa dni krátia a my chceme mať všetko tip-top na prichádzajúce zimné obdobie, ktoré je charakteristické pohodou a čistotou v domácnosti. Aby sme si uľahčili upratovací deň (alebo víkend) tak je dobré mať na začiatok premyslené, čo všetko vlastne chceme zahrnúť do tohto procesu.

Napriek tomu, že z tohto dňa nejednému behá mráz po chrbte, nie je čoho sa báť. Na začiatok potrebujete dobrý plán a cieľ, ktorý si chcete splniť. Na začiatok to môžu byť len izby, ktoré sú obývané, a do kuchyne a kúpeľne sa môžete pustiť aj neskôr.

Kde začať?

Ako by vtipný človek  povedal, tak treba začať na začiatku. Avšak nie je ďaleko od pravdy, pretože je dobré mať plán. Rozmyslite si, či chcete pred samotným upratovaním triediť aj napríklad oblečenie, knihy, kozmetiku alebo rôzne náradie. Tento proces Vás nielen nabudí do samotného upratovania, ale objavíte aj zákutia, ktoré ste už možno dlhšie nevideli a tak tam môžete vyutierať prach alebo povysávať. Apropo utieranie prachu. Vedeli ste, že nepotrebujete žiadne špeciálne handry, ale postačí Vám aj obyčajná látka zo starého trička?

Okná a podlahy

Po samotnom triedení nastávajú kroky, ktoré už budú vyžadovať aj nejaké čistiace prostriedky. Tu sa sústreďujeme na oblasti, ktorým sa počas bežného upratovania natoľko nevenujeme. Takýmto miestom sú napríklad okná. Tie si vyžadujú výnimočnú pozornosť, keďže sú zrkadlom do domova a prvým kontaktom s vonkajšími vplyvmi ako napríklad dážď a prach. Základom pre umývanie okien je tradičný prostriedok, ktorý má svoje miesto v nejednej domácnosti. Ide o Clin rozprašovač na okná, ktorý sa jednoducho nanesie na okná a zotrie suchou handrou. Pri viac znečistených oknách sa pred nanesením odporúča aj umytie vodou.

cleaning-the-window-HYW5HWH

V prípade podláh je viacero prostriedkov, ktoré sa používajú v závislosti od toho, či sa jedná o drevené alebo dláždené povrchy. Základom pri oboch povrchoch je dôkladné vysávanie. Po ňom nasleduje pri drevených parketách umývanie prostriedkom, ktorý podporuje zachovanie lesku dreva. Floor emulzia na leštenie podláh s prirodzeným včelím voskom je dobrou voľbou nakoľko okrem čistenia dopraje parketám aj prirodzený lesk. V prípade dlaždíc je na našom eshope dostupná široká škála prostriedkov s rôznymi vôňami a účinnými látkami pre sviežosť počas celého dňa.

Kúpeľňa

Napriek tomu, že sa upratovania v kúpeľni nejeden z nás stráni, pri použití správneho prostriedku môže byť aj odstraňovanie vodného kameňa jednoduché. Účinným a zároveň dezinfekčným prostriedkom je Sanytol dezinfekčný čistič v spreji do kúpeľne. Ten popri vodnom kameni odstraňuje aj plesne, vírusy a baktérie, ktorým sa v teple a vlhkom prostredí kúpeľne a sprchovacích kútov veľmi páči. Pozornosť treba venovať aj toaletám. Tie potrebujú nielen osvieženie počas bežných dní, ale aj špeciálne prostriedky, ktoré odstránia nežiaduce baktérie. Tekuté čističe do záchodových mís sú aplikovateľné aj do odtokov, alebo v prípade riedenia sú použiteľné aj na povrchy alebo bielenie bielizne.

woman-doing-chores-cleaning-bathroom-at-home-P54NYLL

Nezabudnite ani na svoju práčku. Tú je tiež dobré občas prečistiť v podobe programu, ktorý pustíte naprázdno. Namiesto aviváže nalejte do dávkovača ocot, ktorý poslúži ako dezinfekcia a tiež ako odvápnenie a prečistenie práčky zvnútra.

Kuchyňa

V kuchyni je potrebné sa pripraviť na odstraňovanie mastnoty a nečistôt najmä v drezoch a na sporákoch. Na takúto hrubú špinu je potrebné použiť najmä kvalitný prostriedok. Tie je väčšinou potrebné nechať chvíľu pôsobiť. V návode je potrebné si zistiť, či je prostriedok vhodný aj na sklokeramické dosky. Na výber sú tiež aj rôzne dezinfekčné prostriedky. Základom je aj utieranie prachu na kuchynskej linke a priľahlom stole a stoličkách. Jednoznačne by ste nemali zabudnúť ani na chladničku, ktorú je dobré vyprázdniť a vytriediť nepotrebné, poprípade pokazené potraviny. Následne umyte chladničku zvnútra octom zriedeným s vodou. Takto zneutralizujete pachy a zároveň vydezinfikujete svoju chladničku. Tiež môžete skontrolovať filtre v digestoroch, či nie sú znečistené a je potrebná ich výmena.

woman-with-headphones-cleaning-stove-in-kitchen-S3V3V4K

Izby

Samozrejmosťou je utieranie prachu a vysávanie v jednotlivých izbách. Podľa toho, o aké povrchy ide, tak odporúčame použiť rôzne handry i prostriedky. Na drevené povrchy sú väčšinou určené prostriedky, ktoré konzervujú drevo a vracajú mu späť jeho lesk. Takýmto prostriedkom je napríklad Pronto, ktoré je určené na drevo alebo je aj dostupná verzia pre všetky povrchy ako napríklad sklo, plast alebo drevo. Neodporúča sa avšak používať na plazmové obrazovky televízií, monitorov alebo mobilných zariadení.

cleaning-PE59LSJ

Tipy na záver

  • Nájdite si vhodný čas na veľké upratovanie. Vyhraďte si naň voľný víkend, kedy si neurobíte iný program.
  • Upratujete radšej sám/sama alebo radšej v spoločnosti? Ak radšej upratujete osamote, kedy si popritom zapnete napríklad dobrú hudbu alebo podcast, tak pošlite svojich ostatných členov rodiny napríklad na výlet. Tak budete mať istotu, že Vás nikto nebude rušiť. Naopak, ak sa Vám zíde pomoc, tak zamestnajte svoje deti a drahú polovičku jednoduchou prácou, ktorá si nevyžaduje kontrolu a opravné práce.
  • Nezabudnite ani na záclony a závesy. Operte ich na šetrnom programe a vyveste ich ešte vlhké. Takto ich budete mať nie len čisté, ale aj rovné, bez pokrčenia a ešte aj celá izba Vám bude voňať.
  • Povenujte sa aj kvetom. Isto ich polievate každý týždeň, avšak občas sa zíde zotrieť prach a nečistoty aj z ich listov. Okrem toho sa im isto zíde aj nejaké kvalitné hnojivo, ktoré im môžete dopriať práve počas takéhoto upratovania.
  • Upratujte každý týždeň. Áno, vy. Takto predídete nie len častému veľkému upratovaniu, ale aj dožičíte dlhú životnosť nielen svojmu nábytku ale aj spotrebičom a rôznym doplnkom vo svojom domove. Okrem toho, mať doma čisto je predsa dobrý pocit, no nie?

Ak ste sa ešte nepustili do veľkého upratovania, tak dúfame, že sme Vás presvedčili o tom, že to nie je nič svetoborné a vďaka našim odporúčaniam a tipom sa doň pustíte čo najskôr. Držíme Vám palce! Všetky potrebné pomôcky na takéto veľké (alebo aj malé) upratovanie nájdete na eshope eurodrogeria.sk